maanantai 16. marraskuuta 2015

28 DIY vinkkiä jouluviemisiksi/lahjoiksi

Joulun lähestyessä on hyvä aika aloittaa lahjojen ja pienten viemisten/muistamisten suunnittelu ja valmistaminen. Joulukukat ovat aina kauniita ja suklaakin maistuu monelle, mutta on olemassa niitä ihmisiä, joille edellä mainittuja tulee joka joulu ämpärikaupalla. Olen itse tykännyt tehdä jotain pientä, sellaista jolla voisi kuvitella olevan käyttöä myöhemminkin. Koostan tähän postaukseen blogissani aiemmin julkaistuja jouluviemisiä tai pieniä lahjavinkkejä, joista osan ehtii hyvin toteuttaa kiireisessäkin arjessa. Osan viemisistä voi tehdä myös lasten kanssa, kivoja lahjoja, joita voi viedä vaikka isovanhemmille tai muille lapsen läheisille. 

1. Jouluiset Tilda-tontut valmistuvat helposti Tone Finnangerin Tilda Satumainen Talvi -kirjan ohjeilla. Myös saman tekijän Tildan talossa -kirjasta löytyy hauskoja tonttuja. Tonttujen kaavoja voi myös itse tehdä, mikä sen hauskempaa kuin hauskat itse kaavoitetut tontut.

2. Saapuvien joulukorttien säilytykseen on monenlaisia tapoja. Tein tällaisen pussin joulukorteille. Pussiin voi toki laittaa sisälle mitä ikinä keksii. Tähän pussiin tein rautalangasta ripustuslenkin.

3. Hauskaan poropussiin voi sujauttaa viemisiksi melkein mitä vain. Karkit, kahvit, piparit ja muut saavat itselleen uudenlaisen kääreen ommellusta pussista. Pusseja voi koristella mielensä mukaan jouluaiheisilla kuvilla. Kivoja kuvia löytyy mm. Tone Finnangerin kirjoista, niissä on myös ohjeet kuvioiden tekemiseen.

4. Isovanhempien sydämissä on aina paikka lapsenlapsille. Paina lapsen kädenjälki ensin kankaalle ja kiinnitä kangasväri ohjeen mukaan. Ompele sen jälkeen sydän ja siivet sekä ripustuslenkki. Suloinen pieni lahja on valmis.

5. Juomatölkkien klipsuista virkkaa nopeasti lasinaluset sekä lautasliinarenkaat kukilla. Ohjeen lasinalusiin ja lautasliinarenkaan kukkaan löydät Seija Saarisen Tölkkidesign -kirjasta.

6. Vieläkin nopeammin lautasliinarenkaat valmistuvat helmistä. Itse pujotin nämä helmet ohueen rautalankaan, mutta ihan tavallinenkin lanka käy.

7. ja 8. Virkatut korit saivat sisälleen turkinpippurilla ja mariannella maustettuja kuivattuja omenoita (ohje täällä), lapsen maalaamat puiset paistinlastan ja haarukan,karkkeja ja pipareita. Pipareista tulee hauskoja, kun antaa lasten hoitaa koristelut. Koiraperheisiin koriin sujahti myös herkkuja koirille. Minusta on mukavaa muistaa kaikkia perheenjäseniä ja valita herkkukorien sisältö sen mukaan, mistä kukin lahjansaajan perheestä tykkää (tai oletan tykkäävän). Paistinlastoissa maalasimme vain varsiosan ja suojasimme ruokaan koskevan osan muovipussilla. Maalin kuivuttua lakkasimme lastojen varret huolellisesti.

9. Tiskirätit tai -liinat (miten kukakin tykkää näitä kutsua)olen virkannut bambulangoista. Näitä toki voi neuloakin ja virkkaamallakin saa monen näköistä rättiä aikaiseksi. Siksak-kuviolla ja pyöreänä virkatut rätit tuovat erilaista ilmettä.

10. Kädet ja kasvot pyyhkeiden teksti on tehty kirjainsabluunan läpi tuputtamalla. Ruutukankaasta ommellaan kaitale vohvelikankaan yläreunaan. Näissä kannattaa muistaa ne ripustuslenkit myös :).

11. Talvisin monessa talossa lämmitetään takkaa. Vanhoista farkuista syntyy kestävät ja pestävät patakintaatkin. Tulitikuille voi ommella oman pussin farkkujen viidennestä taskusta (täällä juttua asiasta enemmän).

12. Käsipyyhkeet on näppärä kiinnittää kahvaan napilla. Keittiössä varsinkin on mukavaa, kun pyyhe löytyy helposti. Kaunis pyyhe saa näkyä. Koristeompeleet, näyttävät napit ja pitsit kannattaa ottaa esille ja tehdä pyyhkeistä saajansa tyyliin sopivia.

13. Lihakset jumissa, kolottaa niveliä? Lämmitettävä tai jäähdytettävä kaurapussi on lahjojen klassikko. Tee kauralle oma pussi lakanakankaasta ja ompele sille päällinen tyynyliinatekniikalla. Päällisen voi koristella vaikka lapsi tai sitten siihen voi itse painaa mieleisiä kuvia. Päällinen irrotetaan ennen pussin lämmitystä (kangasvärien käyttäytymisestä mikrossa tai uunissa en tiedä yhtään, siksi on syytä olla varovainen).

14. Pestyt säilyketölkit saavat akryylimaalilla ja lapsen kädenjäljellä uuden ilmeen. Purkkiin voi myös kirjoittaa esimerkiksi "älä vie isin kyniä". Purkeista voi koristella myös jouluisia ja istuttaa siihen pienen joulukukan.

15. Perinteinen kauppakassi lapsen maalaamana on mummeille mieleinen lahja. Jos ei huvita ommella, kasseja saa kaupoista valmiina.

16. Selän pesu on hankalaa. Puinen pesuharja sai leimasinkuvioita ja tekstejä sekä lakkaa. Nyt on selän pesu helppoa ja hauskaa.

17. Lasinalusia voi virkata myös jouluisilla väreillä tai saajan sisustukseen sopiviksi. Ohjeen löydät täältä.

18. Kestosuodatinpussit lakanakankaasta, nopea ja helppo tehdä. Pussit voi halutessaan vaikka keittää, mutta yleensä käsinpesu ja huolellinen huuhtelu riittää. Ohjeen olen kirjoittanut tänne.

19. Tiskirättien ompelu on nopeaa. Nämä pestävät ja kestävät rätit syntyivät joustofroteesta ja trikootilkuista.

20. Leivinliinoihin voi painaa leimasimilla kuvioita tai kirjoittaa tekstiilitusseilla kauniita tekstejä. Rauhallista Joulua - teksti on painettu leimasimella, tähdet ja sydämet tehty perunaleimasimella. Pienet piparimuotit ovat hyvä apu tehdessä perunaan kuvioita. Paina piparimuotti perunaan ja leikkaa veitsellä muotin ympäriltä ylimääräiset perunat pois. Lapsen kädenjäljet voi myös painaa mummeille ja ukeille, miksei kummeillekin.

21. Neulahuovutettujen tonttujen sisälle on laitettu vanupallo ja villaa kieputettu päälle. Muutamia pistoja kiinnittämään villa paikoilleen ja tontut ovat nopeasti valmiina.

22. Pieneen sinkkiämpäriin (tai edellä mainittuun säilyketölkkiin) voi laittaa hieman havuja ja tulppaaneja tai muita leikkokukkia. Sido kaunis koriste jouluisella nauhalla kiinni purkkiin.

23. Tabletti tai kirja saa ommellun, riisillä ja vanulla täytetyn tuen. Ompele pieni pätkä nauhaa saumaan, jotta latauspiuha pysyy paikallaan. Näihin voi myös ommella pienet taskut, joihin mahtuu laturi.

24. Ja esiliinat, kyllä niitä vielä tarvitaan :)! Lapselle hauskan essun saa kuviollisista kankaista. Aikuiselle myös.

25. Koti-, vieras- tai kylpytossut. Helpolla ohjeella onnistut! Kaavoituksen löydät tästä ja ompelun ohje täältä :). 

26. Virkkaa lukutoukalle hänen suosikkikukkansa kirjanmerkiksi. Hyviä virkkausohjeita löytyy mm. pinterestistä.

27. Farkkujen yläosasta saa myös kauniin kassin tai pussin lahjoille. Leikkaa farkuista lahkeet, ompele pohjasauma ja halutessasi farkkujen lahkeista leikatusta kaitaleesta kahvat. Koristele.

28. Lahjojen paketointiin voi käyttää myös kankaita. Yksinkertaiset kangaspussit ovat kaikkein helpoimpia tehdä. Farkkujen lahkeesta syntyy helposti pieniä pusseja. Ompele pohjasauma ja nauhakuja lahkeeseen. Halutessaan näihin voi tehdä erilaisia koristeita. Kankaisia lahjapusseja voi kierrättää vuodesta toiseen ja samalla vähentää joulun aikana syntyvää paperijätettä.
Kauniisti paketoidut lahjat ovat aina ilo silmälle ja saajalle. Hyvät käyttö- ja hoito-ohjeet takaavat sen, että tuote tuottaa iloa saajalleen pitkään.

Joko teillä on aloitettu valmistautuminen tulevaan jouluun? Minulla vielä on kaikki suunnitteluasteella :). Tämän päiväinen paksu lumipeite sai mielen jo jouluiseksi, kohta voi heittäytyä jo oikeasti joulutunnelmaan. Viettäkää mukavaa viikkoa!


40 kommenttia:

  1. Sieltähän tuli lahjaideaa poikineen ja monta mukavaa ja hauskaa ideaa joukkoon mahtukin! Ihana kun jaksoit tälläisen ideapostauksen värkertää! Roikkuupa siellä muuten tutun näköisiä tiskirättejä :) Itsekkin olen virkannut tuon samaisen kirjan ohjeilla muutamia luutuja. Muutenkin tuossa kirjassa oli aivan ihania eri malleja.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitoksia Eerika! Minustakin tuossa kirjassa on todella paljon kivoja virkkausmalleja. Pitäisi tarttua taas välillä koukkuunkin, minulla olkapää ei vaan tykkää siitä. Jotain pientä jouluista voisikin ottaa työn alle :).

      Poista
  2. Voi kuinka ihania nämä kaikki ovat! Sydäntä lämmittäviä, itse tehtyjä, kädenjälkiä seuraten. Lämmintä, ihanaa ja mukavaa,
    Oi, pitäisiköhän hieman pysähtyä ja tehdä jotakin pientä ja kivaa?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kyllä, olisi hyvä hetki pysähtyä :). Kiitoksia ihana Sanne-Maija ja kiitoksia voimaannuttavasta halauksesta messuilla <3!

      Poista
  3. Mahtava postaus! Ihania lahjoja olet keksinyt ❤️ Herkkukorin taidan ottaa työn alle :) olipa kiva nähdä messuilla!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiva oli nähdä sinuakin, olet oikea aurinko! Kiitoksia Hannariina!

      Poista
  4. Olipas siinä monenlaista lahjaideaa. Helppoa ja nopeaa tai vähän vaativampaa. Jokaiselle jotakin! :) Mullakin on joululahjat ja muut jutut vasta suunnitteluasteella.. Muuutamia valoja on ikkunoissa vähän valoa tuomassa. Täällä ei ole vielä lumesta tietoakaan..

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Raisa P! Harmi, ettei teillä ole lunta vielä. Meillä on ihanan paksu kerros, saisi vaan hieman pakkasta tulla niin eivät heti sulaisi :). Valoja onkin ihana laittaa pimeyden keskelle, tuovat niin mukavaa tunnelmaa. Ja kynttilöitä tulee kanssa poltettua paljon.

      Poista
  5. Olipa paljon hyviä lahjaideoita! Muutamaa ainakin on kokeiltava. Vielä en ole mitään lahjapuuhia aloittanut. Täällä ei vielä lunta ole näkynyt, se toisikin joulumielen mukanaan. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kieltämättä aamulla tuli todella jouluinen olo, kun lunta oli :). Kaivettiin jo pojan kanssa joululaulu cd:t esille. Hyvä hetki etsiä inspiraatiota joulukortteihin. Kiitos Manda!

      Poista
  6. No nyt alkoi tulla joulutunnelmaa, kiitos! Numero 23 pitäisi kyllä toteuttaa!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Erja! Minulla on omalle kännykälle työn alla tuo numero 23, taskullisena :).

      Poista
  7. Aivan erityisen ihana tuo siipisydän. Itsekin ompelin eilen sydämiä, joskin ne oli tehty vanhasta villapaidasta. Mukava tämmönen koostepostaus. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Siipisydän on minustakin niin hellyttävä. Villapaidasta tehdyistä sydämistä tuli varmasti kauniita. Kiitoksia Pikku Akka!

      Poista
  8. Upea kooste lahjaideoista :-). Ideat on kivoja, kun ne saa toteutettua kohtuullisen pienessä ajassa. Ja ovat vielä niin mahdottoman kauniita. Valmistelut ovat minulla täysin alkuvaiheessa. Pikku hiljaa pitää kyllä alkaa puuhailla jotain, niin ei jää aivan viime tippaan:-)
    Kiitos hyvästä postauksesta <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitoksia Kanneli! Minä suunnittelin ensi viikolla lähteväni ostettavien lahjojen metsästykseen, olisivat sitten alta pois :). Joulukortit myös voisi tehdä, tosin osan taidan tänä vuonna ostaa valmiina. Voisi sitten joulukuun keskittyä kodin laittamiseen jouluiseksi. Minusta on niin mukavaa pikkuhiljaa lisäillä koristeita ja luoda joulun tunnelmaa.

      Poista
  9. Jestas mikä lahjapankki tämä onkan täksi jouluksi ja seuraaviksi eteenpäin (eikä pelkästään joulua ajatellen). On sulla ollut homma tämän kokoamisessa mutta aivan upea kooste on.Minulla on tuo Tildan joulukirja, täytyykin katsoa jos siitä täksi jouluksi vaikka edes omaan kotiin saisi pientä koristusta tehtyä. Täällä aloitettiin eilen joulukorttitalkoot ja tänään on jatkettu niitä.Tytöt ovat päävastuussa korttien tekemisessä mutten malttanut itsekään ihan kokonaan tekemättä olla :). Joululahjoja en kovin montaa itse tee, mutta muutaman kuitenkin. Kivaa viikon jatkoa!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ihanaa, että tytöt tekevät teillä kortteja! Saa nähdä saanko pojan innostumaan tänä vuonna, viime vuonna touhu ei kiinnostanut :). Vähän vaihtelee pojan askarteluinto. Kieltämättä hetki, jos toinenkin, vierähti, kun kävi vanhoja kuvia läpi. Muutamia vinkkejä vielä olisi vanhoissa postauksissa, mutta aika tuli vastaan :D. Minulla taitaa tänä vuonna jäädä aika vähäisiksi itse tehdyt lahjat, kun en ole oikein saanut hyvää ideaa. Ja viemisetkin on vielä mietinnän alla. Onneksi on paljon taitavia tekijöitä, joilta tuotteita voi ostaa. Kiitoksia Krista!

      Poista
  10. Kivoja ideoita ja paljon! Käsikuviosydän on suloinen :) Tiskirättien virkkausta pitää joskus kokeilla, ne on hyviä lahjoja ympäri vuoden!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Saija! Minullakin oli suunnitelmissa tehdä näitä rättejä varastoon, jos tulee yllättäviä vierailuita ja haluaisi jotain pientä viedä mukanaan :). Mutta on vieläkin jäänyt siihen suunnitteluasteeseen.

      Poista
  11. Olipas paljon kivoja vinkkejä. Eniten pisti silmään tuo mummin pipapu. Niin ihana paketti :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Pojan ukkikin sai tällaisen pipiavun. Hän sanoikin ihanasti, että nyt ukin kolotukset häviävät nopeasti, kun on pienen käden kuvatkin hoitamassa :). Kiitoksia Emmi!

      Poista
  12. Valtaisa määrä ideoita! Pieniä ompeluksia olen jo tehnyt ja tossujasi harjoitellut (pientä ongelmaa vinonauhan siistissä ompelussa) Ja kaikki kesken :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitoksia Hieno tar! Toivottavasti saat vinonauhaongelman ratkaistua. Minä mielelläni autan sanallisesti, jos vain pystyn :). Mukavaa kuulla, että innostuit kokeilemaan tossuja! Kesken on minullakin monta hommaa, mutta kyllä niistä sitten jotain joskus valmistuukin :D.

      Poista
  13. Kiitos ihanista ideoista. Sinulla niitä riittää :)

    VastaaPoista
  14. Täällä tuli niin monta kivaa ideaa, että johonkin on kyllä tartuttava. Kiitos koosteesta :)

    VastaaPoista
  15. No minä kun luulin, että olen selaillut joka ikisen postauksesi, niin koosteestahan löytyi pari uutta juttua, mitä en muista nähneeni aiemmin:) Aivan loistavia lahjaideoita! Itsetehtyä on aina kiva antaa, ja tietysti saada. Sopivaan aikaan postailit vinkit, ehtii hyvin jouluksi:) Täällä alkoikin juuri vapaat(ah, vihdoinkin), ja huomenna jatkan joululahjasuunnitelmien parissa:) Toivon mukaan pääsen viikonloppuna aloittelemaan takkiprojektia:D Mukavaa loppuviikkoa!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitoksia Villa Pipo! Nauti vapaista ❤ ! Takkiasi odotan innolla :). Sinut tietäen siitä tulee varmasti upea! Minunkin pitäisi se takki ottaa työn alle, tuli vaan taas kaikkia muita ideoita toteutettavaksi :D.

      Poista
  16. Niin kauniita lahjaideoita! Tästä onkin hyvä poimia sopivat ideat lahjoihin ja riittää tästä vielä moneksi vuodeksi eteenpäinkin vinkkejä. Kiitos mahtavista vinkeistä! Ihan hurjan haipakka viikko takana ja vasta nyt ehdin kommentoimaan, vaikka jo heti tuoreeltaan kävinkin postauksen lukemassa. Mukavaa viikonloppua <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minulla jää usein kommentointi jälkijunaan :). Puhelimella en tykkää näpytellä, luen kyllä usein blogeja sillä. Kiitoksia Pizzicato ja mukavaa viikonloppua sinullekin ❤ !

      Poista
  17. Monta ihanaa ideaa! Kiitos. :) Oi, lumi! Siitä ei kyl täällä ole tietoakaan. Vesisade rummuttelee ikkunanpieliä. Mut joulutunnelma syntyy onneksi monesta muustakin jutusta. Itse tekemisestä, glögin tuoksusta, kynttilöistä ja viimemetreillä (mieheni vihaamista) joululauluista.. ;)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Sanna! Jep, joulutunnelmaan ei onneksi tarvitse lunta :). Täällä se kyllä yleensä kuuluu jouluun, nyt on muutamia lumettomia jouluja ollut ja onhan se luonto niin eri näköistä. Ensimmäiset lumet kyllä aina saa jouluisen olon aikaiseksi :)

      Poista
  18. Vautsi kuinka paljon lahjaideoita! Hyvä postaus tämmöselle ihmiselle, jonka on niin kovin vaikea keksiä lahjoja (:

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minulla on ihan sama ongelma, sillä ajattelin koostaa yhden vinkkipostauksen :). Lahjojen keksiminen on aina yhtä haastavaa. Kiva, jos tästä on apua jollekin. Kiitoksia Julia!

      Poista

Pieni kommentti sinulta, iso ilo minulle :).