maanantai 14. syyskuuta 2015

Oi, rakas farkku - lattiatyynyt pojalle!


Farkku. Kierrätys. Asiat, joilla koko blogini olemassaolo alkoi pari vuotta sitten. Ja siihen jäin kovasti kiinni. Farkku on näytellyt suurta roolia monessa haasteessa, joihin olen blogin aikana osallistunut. Joten en voinut olla ohittamatta Mandan järjestämää Rakas farkku -haastetta, vaikka ompeluaika on ollut äärimmäisen vähissä.

Jotkut teistä varmasti muistavat Helmoja ja hepeneitä -blogin haasteeseen tekemäni farkkuverhon sekä Mallikelpoinen -blogin haasteessa esitellyn päiväpeiton vanhoista farkuista. Molemmat niistä tulivat pojan huoneeseen. Pikkuhiljaa pojan huonetta on käännetty ja väännetty isomman pojan huoneeksi ja viimeisimmässä huonekalujen siirtelyssä selvisi, että mukavalle lukupaikalle olisi tarvetta. 

Mies ehdotti lattiatyynyjä, jotka eivät veisi kovin paljoa tilaa ja olisi helppo laittaa tarvittaessa sivuun. Nämä vanhoista farkuista tehdyt tyynyt eivät varmasti ole uusi idea (enkä valitettavasti muista, missä niihin olen alkujaan törmännyt), mutta kuitenkin toimiva ja juuri meidän pojan huoneeseen sopiva.

Tämän nopeampaa ei lattiatyynyjen ompelu varmaan ole koskaan ollut. Tunnissa valmistui kaksi lattiatyynyä :). Ensimmäisenä leikkasin lahkeiden sisäsaumat auki ja tikkasin ne kiinni (tätä tekniikkaa monet ovat käyttäneet housuista tehdyissä hameissa). Jotta lattiatyynyt toimisivat myös nojatuolin tapaan, ompelin lahkeisiin n.15 cm levyisen kaitaleen selkänojan ja jalkaosan välille. Molempiin avoinaisiin päihin sitten vetoketjut, jotta päälliset voi heittää helposti pesuun välillä. 

Ja yksi säilytysongelmakin tuli ratkaistua. Molempiin lattiatyynyihin meni kaksi tyynyä. Meille on vuosien saatossa tyynyjen uusiksi vaihtojen yhteydessä jäänyt näitä vähän huonoja tyynyjä pyörimään. Osasta olen täytteitä käyttänyt mm. pehmoleluihin, mutta silti näitä vielä löytyy.


Pojasta nämä olivatkin huippujuttu, niillä on loikoiltu, luettu, niitä on käytetty leikeissä. Taskuihin saa myös kivasti jemmailtua aarteita, tai sujauttaa kesken olevan Aku Ankan (pesun hetkellä pitää taas muistaa tarkistaa).

Kuvissa vilahtaa myös syksyllä pojalle ompelemani hihaton paita eskarin jumppatunteja varten. Jämäpalasta kasattu paita, joten kuviokohdistukset sinne päin (lue ei ollenkaan). Riivalit-kangas Käpyseltä (jossa kesällä käydessäni tapasin myös ihanan Hannariinan), musta trikoo Eurokankaasta. Perusompelua.


Kiitoksia Manda mielenkiintoisesta haasteesta! Käykää ihmeessä kurkkimassa, mitä kaikkea muut keksivät haasteiden aikana. Muutkin Mandan haasteet olisivat olleet äärimmäisen mielenkiintoisia, mutta aikapula rajoitti osallistumista :). 

Onko teillä muilla intoa osallistua erilaisiin haasteisiin? Olisi mukava kuulla, millaisiin haasteisiin te osallistutte, mitä ei vaan voi ohittaa?

Mukavaa syksyistä viikkoa kaikille!

40 kommenttia:

 1. Voi vitsi miten mahtavan rouheita nämä tyynyt ovat!! Farkussa vaan on sitä särmää ja asennetta. Muistan oikein hyvin nuo molemmat aikaisemmat haastetyösi. Upeita ovat olleet kaikki sinun farkkutuunauksesi ja niistä sain minäkin kipinän osallistua tuohon samaiseen Mandan farkkuhaasteeseen. Tämä on ensimmäinen haaste, johon osallistun ja olenkin täällä aika jännityksessä asian kanssa... :) Nyt näyttää kuitenkin vahvasti siltä, että ehdin ajoissa. Aikapula on vaivannut täälläkin ja yöunet ovat jääneet ompelun takia aika vähille parina viime yönä... Mutta mikäs se on ommellessa, kun on niin valtava inspis päällä! :D Tsemppiä kiireisiin ja mukavaa viikkoa sinulle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitoksia Pizzicato! Minä kyllä odotan innolla, mitä hienoa siellä syntyy! Kiva, jos sait intoa osallistua haasteeseen. Minulla ensimmäinen haaste oli Kristan järjestämä kierrätyshaaste ja minä jännitin niin paljon, etten sen takia nukkunut :D. Ommella ehdin päivällä silloin. Tsemppiä sinullekin aikapulan selätykseen :)!

   Poista
 2. Hienot tyynyt :) Tosi kiva idea! Itse tykkään haasteista jos aihe osuu sopivasti johonkin mitä olisi jo kauan pitänyt tehdä. Kuten tämä farkku, en meinaa päästä suunnittelu vaiheesta työntekoon ilman aikataulua :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuo on kyllä hyvä pointti, haasteiden tiimoilta tulee varmemmin tehtyä juttuja, kun on selkeä aikataulu. Minullakin olisi jäänyt nämä istuintyynyt hamaan tulevaisuuteen ilman tätä haastetta. Kiitos Unelmallinen!

   Poista
 3. Kyllä on mahtavat :) Tuunaus on niin mahtavaa puuhaa <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitoksia Nelli L! Tuunaus on kieltämättä tosi mukavaa :)!

   Poista
 4. Tulipa näistä hienot, varmasti saaja on tyytyväinen!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä poika näistä on pitänyt :). Kiitos Amelia!

   Poista
 5. Kivat tyynyt oot tehnyt. Farkku taipuu kyl moneen. Sopii mielestäni mainiosti juurikin tällaisiin lattiatyynyihin, kun kestävät aika kovaakin nujuamista. Kierrätysompelusta tulee aina niin hyvä mieli. :) Mä en oo kovin montaa kertaa osallistunut mihinkään haasteisiin. Muutaman kerran Saumanvaran niihin perjantai-veivehin ja jonkun kerran johonkin kansainväliseen ompeluhaastikseen. Tykkään, jos on jotenkin sellainen idea, joka ei olisi itselle tullut ihan heti mieleen. Mut mun ongelma on kyl enempi niin päin, että ideoita on jo valmiiksi niin paljon, ettei vaan meinaa löytyä aikaa niiden toteuttamiseen... Välillä on kiva osallistua haasteeseen ihan vain sosiaalisuuden vuoksi: on kiva olla mukana jossain, missä on muitakin ja hauska nähdä, miten samalla tehtävänannolla syntyy niin äärettömän erilaisia toteutuksia. Luovuuden yksilöllisyys on kiehtova juttu! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitoksia Sanna! Perjantaiveiveihin olen aina halunnut osallistua, mutta en koskaan jaksa siihen aikaan ommella enää :D. Minustakin on mahtavaa nähdä miten eri tavalla ihmiset lähestyvät samaa aihetta. Aina haasteista saa uusia ideoita (joita kyllä pyörii tässäkin päässä ihan liikaa).

   Poista
 6. Voi, miten veikeät! Hauskat, kun ei ole sellaiset perinteiset nelikanttiset tyynyn näköiset.
  Itse olen osallistumassa siihen tilkkuhaasteeseen, yllätys, yllätys! ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minuakin olisi kiehtonut tilkkuhaastekin ja myös se lapsuuden muisto. Tilkkutöitä en juuri ole tehnytkään, niin olisi ollut todella mielenkiintoista tarttua ihan uuteen juttuun. Ainahan sitä voi varjoilla :). Kiitoksia Pikku Akka!

   Poista
 7. Ensinäkemältä en olisi uskonut näitä nopeatekoisiksi, mutta kierrätysfarkussa mahtavaa onkin se että siinä on jo niin paljon valmiina. Ihan mainion näköiset tyynyt, pitäisiköhän minunkin. Sopisivat meidän koululaiselle ja meiltäkin niitä vanhoja tyynyjä löytyy... Kiitos, kun kiireistä huolimatta jaksoit lähteä haasteeseen mukaan.

  Minä innostun helposti kaiken maailman haasteista, kaikkeen ei vain aina ehdi mukaan. Tykkään haasteista, joissa tehtävänanto on melko väljä. Silloin haasteen tiimoilla on helppo tehdä sellaista mitä oikeasti tarvitsee ja haastetöiden kirjo on runsas, kun jokainen osallistuja käsittelee aihetta omalla tavallaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Manda! Kierrätystöissä on juuri tuo niin mukavaa, kun saa hyödyntää valmiita saumoja paljon. Eihän näissä tosiaan montaa ommelta tarvinnut tehdä, hitaimmat olivat vetoketjut. Kannattaa kokeilla, jos tällaisille olisi tarvetta teilläkin ;). Haasteisiin on aina mahtavaa osallistua, ja juuri näihin, joissa saa tehtyä niitä juttuja, joita muutenkin olisi tarpeellista tehdä. Minulta olisi jäänyt nämä istuintyynyt varmasti tekemättä tänä vuonna ilman tätä haastetta, kiitos <3!

   Poista
 8. Tietäen ne edelliset farkkutyösi niin nämä ovat kyllä upea lisä pojan huoneeseen! Oi miksi, miksi minä en saa tuosta farkkujen tuunauksesta kiinni :). Tämä on kyllä mukava haaste ja mielenkiintoista nähdä kaikkien työt!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meillä kaikilla on ne omat jutut myös ompelussa, ja se on niin hienoa :). Saa ihailla niin monipuolisia töitä, sinä taas olet niin mestari monessa muussa kierrätysompelussa! Kiitoksia Krista!

   Poista
 9. Onhan kivat! Farkku on niin hyvän väristä + napakkaa, just sopivaa lattiatyynyksi. Oma ompelukoneeni ei vaan ihan kaikkiin farkkuompeluksiin suostu. on sen verran rimppana, että neulajumii paksummissa ompeluksissa :(

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Peppi! Minullakin oli tuo jumimisongelma vanhan ompelukoneen kanssa. Nyt kyllä saa surutta hurauttaa, eikä arvon rouva Bernina nikottele yhtään :D.

   Poista
 10. Ihanan käytännölliset ja miehekkäät tyynyt! Kyllä nyt pojan kelpaa loikoilla ja lueskella. Olen osallistunut helmoja ja hepeneitä -blogin kahteen haasteeseen, kivaa oli. Ja nyt tämä farkkuhaaste, saa tehtyä sellaista mitä ei muuten saa aikaiseksi. Aion jatkossakin osallistua haasteisiin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Haasteista saa niin paljon draivia ompeluun. Kiitos Hieno tar!

   Poista
 11. Farkku on kyllä sellainen materiaali, mistä saa loihdittua vaikka sun mitä. Ja sinulta se kyllä luonnistuu:) Luulen että kaikilla ompeluharrastelijoilla on jokin tietty juttu, johon erikoistunut tai tykkää erityisesti tehdä, tämä farkku ja kierräytys on selvästi sinun juttu:) Sopii nii mainiosti nuo tyynyt jo ison pojan huoneen sisustukseen. Poika ja äiti taitaa tykätä yhtä paljon:) Haasteisiin olisi kyllä mukava osallistua, kun vaan aikaa riittäisi. Mutta niitä on tosi mielenkiintoista ihan vain lueskellakin, niistä saa paljon uusia ideoita ja kiva nähdä miten erilaisia töistä voi tulla. Toisaalta vaikka olisi kortilla, niin kyllä sellaiset haasteet houkuttaa osallistumaan, joiden aihe liippaa johonkin sellaiseen, mitä on mielessään suunnitellut tai sitten aihe on vain niin inspiroiva, että pakko päästä toteuttamaan..Mukavaa syksyä Hanna!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitoksia Villa Pipo! Tuo on kyllä niin totta, että haasteista saa paljon vaikka ei ehtisi osallistua niihin. Farkku on jostain syystä ollut lempimateriaalini pitkään. Ja yleensäkin nämä joustamattomat kankaat. Trikoista opettelin oikeastaan vasta ompelemaan blogin aikana. Toki opiskellessa niistäkin tein pari työtä, mutta sen jälkeen ne olivat vuosia koskematta :).

   Poista
 12. Onpa ihanat lattiatyynyt. Nämä haasteet on niin mahtavia; näkee niin erilaisia toteutuksia ja monet sellaisia mitä ei itse olisi koskaan keksinyt, niinkuin nyt nämä sinun tekemäsi! :) Mahtavaa että ratkaisit samalla yhden säilytyspulman. Itse olen nyt ensimmäistä kertaa haasteessa mukana.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oli niin näppärä, kun huomasin, että nämä syövät tyynyt kokonaisina. Tuli vielä sopivan napakka istuinosa, kun tyynyä sai tunkea kunnolla, että mahtui. Kiitoksia Raisa P!

   Poista
 13. Tosi rouheet, makeet ja just sopivat isolle pojalle :) Vautsi! Olet kyllä farkkumestari ❤️

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mestariudesta en tiedä, mutta farkku ❤ ! Kiitoksia Hannariina!

   Poista
 14. Nämä fakkujutut ovat kyllä niin sinun alaasi. Mitä kaikkea niistä oikein olet keksinytkään? Mutta alkuperältään farkut on tehty kestämään, joten niistä saa kyllä mahdottoman hyvää materiaalia vaikka kuinka. Itsekin kinuan vanhemmilta vanhoja farkkuja, niistä saa lasten kanssa tehtyä vaikka mitä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitoksia Sanne-Maija! Farkusta on kyllä tullut tehtyä hurjan paljon kaikkea, patakintaista laukkuihin. Kestävyys on niissä se paras juttu ja helppo työstettävyys.

   Poista
 15. Mahtava, toimiva, mukava ja tyylikäs idea+toteutus!

  VastaaPoista
 16. Aivan vallan mainiot tyynyt! Kierrätystä ja lempparifarkut tallessa. :)

  VastaaPoista
 17. Tosi toimivan ja tyylikkään näköiset:) Mä olen haasteiden kanssa tosi huono. Niitä ja varsinkin niihin osallistuneiden töitä on hauska katsella ja inspiroitua niistä, mutta itse saan ihan liian harvoin aikaiseksi osallistua mihinkään. Kun ei mukamas ole aikaa, vaikka oivallinen kannustin on juuri täälläkin jo muutaman henkilön mainitsema deadline. Eli kun jollekin hommalle on määräaika, niin se tulee varmemmin myös tehtyä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juuri silloin haasteet onkin omiaan, kun on jokin juttu ollut mielessä tehdä, mutta ei ole saanut aikaiseksi. Kiitoksia Aarnilintu!

   Poista
 18. Tosi kivalta näyttää. Farkuista saa kyllä monenlaista. Just kiva kun on eri sävyisiä farkkuja käytössä. Voi vain kuvitella miten kiva noissa on lökötellä:-)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitoksia Kanneli! Kyllä näissä on kiva loikoilla. Olisi tietysti voinut vielä ommella yhteen nämä kaksi, mutta ei tullut tekovaiheessa mieleen :).

   Poista
 19. Upeat tyynyt ja hieno idea käyttää housut kokonaan! Aivanhan tässä itsekkin alkaa miettiä omia farkkuvarastoja siinä mielessä ;).

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Näistä ei jäänyt niitä tilkkuja, onneksi, sillä niitä riittää muutenkin :D. Kiitoksia Arkinen!

   Poista

Pieni kommentti sinulta, iso ilo minulle :).