maanantai 19. lokakuuta 2015

Kylpy-/vierastossujen ohje, osa 1: kaavat


Taannoin ompelemani tossut saivat mukavasti kyselyjä kaavojen teosta. Tässä yksi versio kaavoista, tapoja tehdä kaavoja on varmasti yhtä monta kuin tekijöitä. Jos huomaat ohjeessa virheitä, kerrothan minulle :). Ja kysy, jos jotain jää epäselväksi. Autan parhaani mukaan. Tähän tarvitaan jalka, mittanauhaa, viivoitin, kynää ja paperia. Ja ei kun menoksi :). 

1. Piirrä jalan ääriviivat paperille (älä piirrä lapsen tai omaan jalkaan, kuten minä tein :D)

2. Mittaa päälliosan pituus lattiasta ukkovarpaan kohdalta jalkapöydän korkeimpaan kohtaan (tai siihen kohtaan, johon haluat päälliosan reunan tulevan. Toiset tykkäävät lyhyemmästä, toiset pidemmästä, minä tykkään että päälliosa ulottuu melkein nilkkaan saakkaan.)(esimerkissä 12,5cm)

3. Mittaa tossun päälliosan leveys lattiasta jalkapöydän korkeimman kohdan kautta lattiaan (esimerkissä leveyden mitta 16,5cm)


4. Aloitetaan muokkaamaan pohjan kaavaa. Kaavaan lisätään väljyyttä/pituutta sen mukaan, miten paksu pohjaan tuleva pehmuste on. Itse käytän n.10mm paksuista levyvanua tai vastaavaa. Tässä vaiheessa on hyvä myös huomioida mahdollinen kasvunvara lapsen tossuihin. Esimerkki tapauksessa lisäsin pohjaan 1cm sivuille, pituuteen 2cm. Lisäykset ovat myös aikuiselle tarpeellisia, että tossu varmasti menee myös kantapään alle. Pohjan kaaria voi myös samalla hieman kaartaa ja muotoilla helpommin ommeltaviksi. Jos haluat, lisää tarvittavat saumanvarat samalla tiellä kaavaan, näin leikkaaminen on helpompaa (saumanvaraksi 1-1,5cm riippuen materiaalin paksuudesta)

5. Päälliosaan piirrän varpaiden kaaren tossun pohjasta. Merkitse hakkimerkki molempaan kaavaan valmiiksi ukkovarpaan kohdalle, tossut istuvat paremmin, kun oikea päällinen sujahtaa oikeaan pohjaan ja vasen vasempaan. 


6. Mittaa kärkiosaan puoliväli, jonka poikki piirrät päälliosan pituusmitan (kohdassa 2 saatu mitta, jatka viivaa 1cm varpaan kärjen kohdan yli. 

7. Mittaa leveysmitta (kohdassa 3 saatu mitta) merkin molemmille puolille tasaisesti. Lisää tarvittaessa väljyyttä (esimerkissä 1cm), jotta mahdollinen päällisosan pehmuste tai paksu kangas eivät jää liian pieniksi (esimerkiksi 1cm puolelleen on riittävä tavalliseen puuvillaan/trikooseen tai vastaavaan, paksuun kankaaseen 1,5-2cm).

8. Piirrä reunan kaaret pisteiden a-b-c kautta. A ja C kohdassa tarkista, että viiva lähtee suhteellisen suorassa kulmassa. Varpaiden yläosassa voi olla apua, jos merkitset sentin lisäykset joka kohtaan. Itse piirrän tämän kohdan aika vapaalla kädellä silmämääräisesti, mutta kaariviivaimista voi olla apua, jos haluat tarkkaa ja siistiä kaarta. Jos lisäsit kohdassa 4 saumanvarat pohjan kaavaan, muista lisätä samat saumanvarat tässä vaiheessa myös päällisen kaavaan. Jos huolittelet tossun päällisen reunan kaitaleella, saumanvaroja ei siihen kohtaa tarvitse.

9. Sovita vielä valmista kaavaa jalkaan, erityisesti päälliosan istuvuus on tärkeää, että tossut sujahtavat helposti jalkaan eivätkä paina jalkapöytää.

10. Nyt kaava on valmis. Jos jalkaa ei ole saatavilla, voit piirtää pohjan vaikka kenkien pohjallista hyödyntäen. Päälliosan mitat voi suuntaa-antavasti mitata myös kenkien sisältä tai kevyempien kenkien päältä. Lisää riittävä väljyysvara kaavaan. 

Minulla ja pojalla on korkea jalkapöytä, siksi käytän itse tarkkoja mittoja, valmiit kaavat eivät tahdo istua jalkaan helposti. Kengissä on usein sama ongelma, jalkapöydän kohdalta ne puristavat. Jos tarvitset valmiita kaavoja google löytää esimerkiksi hakusanoilla free sewing pattern slippers, slippers free pdf pattern sewing jne erilaisilla sanayhdistelmillä. Jos teitä kovin kiinnostaa saada tällainen korkean jalkapöydän tossun valmis kaava, voin koettaa sellaiset tehdä myöhemmin ladattaviksi.


Seuraavaksi sitten pääsemmekin ompeluohjeen pariin :). Sitä odotellessa ehditte hyvin muokata omaan jalkaan hyvin istuvan kaavan.


Leppoisaa lokakuuta! (minun lokakuu on kovin kiireinen, mutta yritän muistaa levätäkin välillä ;))

33 kommenttia:

 1. Kivaa, saan piirtää kaavoja!! Jotenkin noin arvelinkin tossuja tehtävän, kiitos rohkaisusta näihin lipokkaisiin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tossujen kaavoitus on superhelppoa, hienoa, jos innostut :)! Kiitos Hieno tar kommentistasi!

   Poista
 2. Hyvältä näyttää! Täytyypä muistaa laittaa tämä ohjeesi korvan taakse, jos innostun jossakin vaiheessa lipokkaita tekemään :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitoksia Krista! Toki nämä olisi saannut piirto-ohjelmalla siistimmäksi, mutta meillä on sopiva ohjelma vanhalla koneella, enkä ole millään saanut sitä tähän asennettua. (ja se vanha kone ei enää jaksa pelata tarpeeksi nopeasti :D). SInulta varmasti luonnistuu tossujen kaavoitus tosta noin vaan, kun olet sitä kaavoitusta ennenkin tehnyt ;).

   Poista
 3. Kunpa aika riittäisi, nämä olis niin kivoja vaikka joululahjoiksi..

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Totta, joululahjoiksi olisi kiva tehdä. Mutta tosiaan, "mistä aikaa lisää sais?"! Kiitos Raisa P!

   Poista
 4. Kiitos, Hanna! Täytyy ilman muuta testata joku kerta. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ole hyvä Sanna ja kiitos kommentista! Olisi kyllä mukavaa kuulla, miten ohje toimii :). Joten kiva, jos testaat.

   Poista
 5. Kiitoksia. Täytyy syyslomalla ottaa itseään niskasta kiinni ja nostaa ompelukone keittiön pöydälle. Sitten vaan hommiin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hienoa kuulla! Kerrothan sitten oliko ohje toimiva :)? Kiitoksia Suvituulia!

   Poista
 6. Oo, tämmösethän ois just hyvä tehä vieraille kun istuskellaaan terassilla viettämässä syysiltaa :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos aino-maria, nämä tosiaan voisivat toimia siinäkin tarkoituksessa!

   Poista
 7. Kiitos kaavan ohjeesta, olet nähnyt vaivaa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ole hyvä Saija! Hassua, miten näin pieneen ohjeeseen menee monta tuntia, mutta se on kyllä mukavaa puuhaa. Ja minua eniten ilahduttaa, jos ohjeista on apua.

   Poista
 8. Kiitos paljon ohjeesta! Hmm..itselle tossut joillakin kauniilla kirjonnoilla:) Laitanpa idean ja ohjeen korvan taakse:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oi, kirjaillut tossut, ne olisivatkin aika ihanat (tai siis todella ihanat :D). Minullakin alkoi jo ajatus laukkaamaan, että teen ompeluohjetta tehdessäni jotain extraa koristelua tossuihin, mutta ei taida aika riittää ihan niin suuritöisiin tällä hetkellä. Kiitos Villa Pipo kommentista!

   Poista
 9. Kiitos ohjeesta! Tämä täytyy laittaa muistiin, jos vaikka innostuisin tuhoamaan omia tilkkujani :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ole hyvä Unelmallinen! Toivottavasti innostut kokeilemaan :).

   Poista
 10. Kiitos ohjeesta! Täytyykin testata, kun noita tilkkuja on taas kertynyt.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Paljon näihin ei kangasta mene, varsinkaan lasten koossa. Onhan se aina hyvä, jos edes muutaman tilkun saa pois pyörimästä. Kiitos mARa!

   Poista
 11. Kiitos mainiosta ohjeesta! Näitä tossuja voisi ommella vaikka lahjaksi tai vaikka "vierasvaraksi" viluvarpaisille kyläilijöille. Itsekin tarvitsisin kyllä aamutossut! Lokakuu alkaa kohta lähentyä loppuaan ja toivottavasti sinulla kiireetkin helpottavat. Mukavaa viikonloppua!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minulla pikkuisen venyy työprojektit marraskuun puolelle, mutta ei niin kovaa kiirettä ehkä enää, mitä tämä kuukausi on tuntunut olevan :). Joululahjoja pitäisi kanssa suunnitella, meillä on tämä syksy myös muutenkin täynnä synttäreitä ja isänpäiväkin tulee :). Kiitoksia Pizzicato kommentista!

   Poista
 12. Hyvät ja selkeät ohjeet, kiitos niistä! Tässä olisi tosiaan hyvä joululahja idea, kuten joku oli kirjoittanutkin :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitoksia Mandariinimania! Näitä tossuja on niin helppo tehdä, että nopeasti saa pientä lahjaa aikaiseksi :).

   Poista
 13. Super kiva idea ja toteutus. Täytyy testata kun sopiva aika löytyy :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hienoa, jos ehdit kokeilemaan :). Kiitos Jani kommentista!

   Poista
 14. Kaunis😍🇩🇿😍😍😍😍😘😘😘💕💕💕🥹🥹🥹😊😊

  VastaaPoista
 15. UwU✌️✌️✌️😊😊😊😘😘😘💕💕💕🥺🥺🥺🥺😍😍🥰🥰🥰🥰🥰🥰🥰🥰🥰🥰

  VastaaPoista
 16. Moi🥹🥹🥹🥹🥹🥹

  VastaaPoista

Pieni kommentti sinulta, iso ilo minulle :).