maanantai 26. lokakuuta 2015

Kylpy-/vierastossujen ohje, osa 2: ompelu


Edellisessä postauksessa kaavoitettiin tossut, nyt päästään ompelemaan! Tossujen ompelu on nopeaa ja hauskaa, ainakin minusta :). Ennen aloittamista lue ohje kerran läpi ajatuksen kanssa, kiinnitä erityistä huomiota kohtaan 5, jossa on ompeluun eri vaihtoehtoja!

Tarvitset:
- Kaavat (leikkaaminen on kovin helppoa, kun käytät molempiin tossuihin omaa kaavaansa)
- Kangasta pohjaan (jalkaa vasten tuleva) sekä päälliseen. Trikoo, college, farkku, puuvilla, pellava. Melkein mikä vaan toimii. Kovin harva sidoksista en suosittele, sillä levyvanu näkyy kankaan läpi.
- Kangasta pohjaan (lattiaa vasten tuleva). Tässä toimii parhaiten sellaiset kankaat, jotka eivät luista. Itse olen käyttänyt muovitettua froteeta, pul-kangasta, kotitossuissa myös nahkaa. Kankaaseen voi myös tehdä liukuesteet esimerkiksi Sock Stopilla.
- Levyvanua tai vastaavaa pehmikkeeksi pohjaan (lisäksi päälliseen, jos haluat tehdä siitä tukevamman)
- Ohuisiin kankaisiin tukikangasta
- Kanttinauhaa, pitsejä, nappeja, silityskuvioita, mitä koristeita nyt keksitkin
- Ompelukoneen lankoineen ja neuloineen ja tietysti sakset (ratkojaa ei toivottavasti tarvita ollenkaan!)
- Iloisen mielen ja mahtavan fiiliksen (no joo, kyllä se onnistuu vähän surkeammallakin mielellä, mutta eihän hymy pahaa tee)

MUISTA LISÄTÄ SAUMANVARAT leikkuuvaiheessa, 1,5-2cm riippuen valitsimiesi materiaalien paksuudesta. Reilummat saumanvarat helpottavat työskentelyä, liian voi leikata aina pois, mutta lisättyä niitä ei saa helposti :).
1. Leikkaa päällinen kaksinkertaisena, jos haluat siitä tukevamman. Itse teen tässä versiossa yksinkertaisena, koska farkku on itsessään jo tukevaa. Muista leikata toinen päällikappale peilikuvana ja leikata pieni hakkimerkki saumanvaraan ukkovarpaan kohdalle. Leikkaa samalla pohja päällikankaasta, muista tässäkin leikata toinen kappale peilikuvana ja laittaa hakkimerkit kohdalleen.

2. Leikkaa pohja luistamattomasta kankaasta

3. Leikkaa pohjan avulla levyvanusta kappale. 

4. Kiinnitä tukikankaat päälliseen ja pohjan jalkaa vasten tulevaan kappaleeseen, jos olet valinnut ohuen kankaan.

HUOM! Jos sinulla on tulossa kaksinkertainen päällinen, johon haluat ommella päällisen keskelle jotain koristeita/kuvioita tee se tässä vaiheessa. Tossun sisäpuoli pysyy siistinä, kun kuvioiden nurjapuoli jää kankaiden sisälle.


5. Vaihtoehto 1.Ompele päällisen reunaan kanttinauha, käännä nurjalle, tikkaa aivan ommeljuovasta. 

5. Vaihtoehto 2. Tai ompele päällisen reuna kaksi kappaletta oikeat puolet vastaikkain, käännä ja silitä sauma. Halutessasi voit tehdä tikkauksen tai kiinnittää koristeeksi pitsiä tms. reunaan tässä vaiheessa. 

5. Vaihtoehto 3. Jos päätit laittaa levyvanua päälliseenkin, laita se päällimmäisen kappaleen puolelle. Aseta kankaat oikeat puolet vastakkain, ompele reuna ja käännä oikein päin. Tee päällitikkaus tai kiinnitä pitsi tms. Tee tukiommel myös tossuun kiinnittyvään saumanvaraan, levyvanu ja päällikappaleet pysyvät seuraavassa vaiheessa paremmin paikoillaan.

5. Vaihtoehto 4. Jos sinulla on tarkoitus ommella päällinen kaksinkertaisena (ja mahdollisesti myös levyvanu) ja haluat kanttauksen päälliseen, aseta levyvanu kappaleiden väliin, kappaleet tulevat tässä nurjat puolet vastakkain. Kiinnitä kanttinauha kohdan 5. Vaihtoehto 1. tapaan. Lopuksi tee aputikkaus päällisen saumanvaroihin kiinnittäen levyvanun samalla.

6. Kiinnitä päälliseen koristeet, silityskuviot tms.7. Ompele levyvanu pohjaan päällitikkauksilla (jos haluat voit samalla tikata myös lattiaa vasten tulevan kappaleen samalla). Tikkaukset pitävät levyvanun paikoillaan myös pesuissa. Maun mukaan, joko ihan reunoista tai sitten keskelle villisti ja vapaasti (tai säntillisesti ja mittatarkasti, sen mukaan, mikä on sinulle ominta).

8. Tikkaa pohjakappale reunoista levyvanun ja pohjan päällikappaleen kanssa yhteen, helpottaa kanttinauhan kiinnitystä. Nämä aputikkaukset helpottavat varsinkin silloin, jos kankaat luistavat helposti. Tämän voit tehdä ihan kummalta puolelta tahansa, jos ompelet pul-kangasta, muovitettua froteeta tai nahkaa valitse koneeseen teflon-paininjalka tai ompele leivinpaperin läpi. (Jos haluat, voit samalla kiinnittää jo päällikappaleen pohjaan.)

9. Nyt kiinnitetään päällinen. Tarkista, että laitat hakkimerkit kohdakkain, oikea päällinen oikeaan pohjaan, vasen päällinen vasempaan pohjaan. Päällisen nurja puoli tossun pohjan oikeaa puolta vasten. Sovita tossuja jalkaan, jotta näet niiden istuvuuden ja koon. Tee tarvittavat muutokset tossuihin (ja samalla myös kaavoihin, jos aiot tehdä samalla kaavalla tossuja myöhemminkin).


10. Avaa kanttinauhan toinen reuna ja aseta oikeat puolet vastakkain. Ompele kanttinauha tossun reunaan. Aloituksessa tee pieni taitos kanttinauhan päähän, jotta se ei jää rumasti näkyviin oikealle puolelle. Minä leikkaan kanttinauhan vasta ompelun jälkeen oikeaan mittaansa, ja en yleensä neulaa kanttinauhaa ennen ompelua. Kaarteissa on minusta helpompi työstää nauhaa käsin ompeluvaiheessa. Tee siten kuin sinusta itsestä parhaalta tuntuu, yhtä oikeaa tapaa ei ole. 


11.Leikkaa saumanvaroja tarvittaessa hieman kapeammaksi n.0,5cm (älä kuitenkaan liian kapeaksi, ettei kankaat purkaudu). Käännä kanttinauha nurjalle ja tikkaa kiinni ommeljuovaa pitkin. Kanttinauhan voi myös kiinnittää päällitikkauksella molemmat reunat kerralla, käyttämäni tapa on helpompi, jos nauha on kapeaa. 

12. Laita sauna lämpiämään ja ihaile sillä aikaa maailman hienoimpaa kylpytossua. Sujauta saunan jälkeen tossu jalkaan! Mahtavaa, Sinä teit sen!

HEI, hetkinen! Jotain unohtui... Ompele toinen tossukin. (Huomasin nimittäin aloittaessani, että musta kanttinauha + musta farkku on äärimmäisen huono yhdistelmä ohjetta ajatellen, siksi tein yhden tossun tällä tavalla värillisellä kanttinauhalla ;)).

...ja jos kävikin jotain omituista,  tai et oikein ymmärtänyt ohjetta, jätä ihmeessä minulle viestiä, niin katsotaan, voinko auttaa :). Olisi myös todella mukavaa, että mainitset alkuperäisen lähteen, jos käytät kaavoitus- ja tossuohjettani :). Otan myös mielelläni vastaan linkkejä ohjeellani tehdyistä tossuista! Toivottavasti ohjeesta oli apua niille, jotka sellaista tarvitsevat!

Ja tässä on se, mistä oikeasti aloitin tossujen ohjeen kanssa. Pojalle toiset kylpytossut. Heijastavasta silityskalvosta leikkasin tähdet (silityskalvo Pikku Piltistä), vetoketjut koristeeksi. Näitä samoja vetoketjuja minulla riittää, ostin taannoin kirppikseltä jättisäkin (n.40kpl) metallisia vetoketjuja yhteensä 2€ hintaan ;). Kangas vanhoista farkuista, muovitettu frotee oli käytössä pojan sängyssä vauva-aikana suojana ja levyvanu sekä kanttinauhat Eurokankaasta.

Näitä tossuja ehtii hyvin ommella vaikka pian olevan isänpäivän lahjoiksi, koristelee vaan isän maun mukaan tai antaa lasten koristella tossut :). Kangastussit ja -värit ainakin pysyvät ihan pienempienkin lasten käsissä. Isänpäivä lahjavinkkejä yhdessä lasten kanssa toteutettaviksi löydät vanhemmista postauksista täältä , täältä ja täältä. Ja nyt saattekin vinkata niitä minulle, laitetaan parhaat itse tehdyt lahjavinkit jakoon! Oma pää on nimittäin täynnä työasioita, joten olisi kiva saada mukavia vinkkejä yhdessä lasten kanssa tehtävistä lahjoista tai sitten ihan yksinkin.

Mukavaa viikonjatkoa!

34 kommenttia:

 1. Uuu nuo on niin hienot vetskareiden kanssa! Kiitos ohjeesta :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Hannariina! Poika tykkäsi näistä tossuista, olisi vaan halunnut vielä salamoita, että olisi kuulemma vielä rokimmat tossut :D.

   Poista
 2. Tosi kivan näköinen tuo vetskari koristeena! Kiitos ohjeesta! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vetskareita voisi käyttää enemmänkin koristeina, meinaa aina unohtua itseltä :). Kiitos Raisa P!

   Poista
 3. Tuo muovitettu frotee onkin hyvä juttu. Taitaapi olla pojan poikkilakanoita vielä jossakin tallella. Ja hyvä ohje kaiken puolin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitoksia Nelli L! Muovitettu frotee toimii hyvin tossun pohjana, ei päästä niin kosteuttakaan läpi.

   Poista
 4. Älyttömän hyvä ja selkeä ohje! Kiitos! Nuo vetskaritossut on ihan mielettömän hienot!
  Minulla lyö pää ihan tyhjää isänpäivälahjan suhteen. Havaitsin kyllä, että kohta se on, mutta lahjaa en ole vielä keksinyt. Mekin ollaan yleensä lasten kanssa tehty jotain lahjaksi. T-paita lasten kädenjäljillä oli tosi kiva ja tykätty. Täytyy varmaan käydä Pinterestissä katsomassa jos sieltä jotain keksisi. Mukavaa viikkoa sinne teille!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meilläkin mies on pitänyt paljon t-paitaa, johon teimme lapsen jalanjäljet kulkemaan. Samoin pojan piirtämä t-paita on ollut mieleinen. Pinterestissä täytynee vielä viettää hetki jos toinenkin, että saisi idean päähänsä :). Onneksi se on olemassa. Kiitoksia Pizzicato!

   Poista
 5. Kiitos ohjeesta! Ihania. Tuo vetskarimallinen on tosi hauska. Instasta tuijotin sitä kuvaa aikani enkä kertakaikkiaan hahmottanut et mitä siinä oli. Oli pakko tulla heti tänne katsomaan. Mun poika tykkäis taatusti kans noista. Et ommellut tällä erää mitään Elastis-lisää noihin.. ;) Mukavaa viikkoa, Hanna!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Sanna! Hirvittävän vaikeat kuvattavathan tällaiset mustat tossut on :). Sovituskuvia ei tullut tällä kertaa, niistä nämä hahmottaisi paljon paremmin...äiti vähän kämmäsi :D. Laittoi lapsiraasun istumaan niin kiikkerälle alustalle, että poika kaatui sen laatikon kanssa ja kolautti komeasti päänsä. Jätettiin sitten kuvat ottamatta. Nämä kelpasi kyllä, kun Elalla on kauluspaidoissa usein tähdet kauluksessa ;). Pitää vaan osata myydä juttu tarpeeksi hyvin.

   Poista
  2. Ohhoh, no olipas teillä huonoa tuuria kuvaussessiossa. Toivottavasti ei pahemmin sattunut. Aah, avainsanana "tähdet". Fiksu äiti. :)

   Poista
  3. Joskus täytyy keksiä markkinointitaktiikkaa ;). Pieni kuhmu tuli, ei onneksi mitään kummempaa.

   Poista
 6. Kiitos :) Pitää joskus kokeilla!

  VastaaPoista
 7. Kiitokset hyvästä ja selkeästä ohjeesta, näitähän täytyykin ruveta surauttelemaan! Hyvät koristeet, kekseliäät :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mukava kuulla, että ohje oli selkeä! Kiitoksia Hieno tar!

   Poista
 8. Mahtava idea tuo vetoketju. :) Tuollaisia rautaisia vetskareita on mulle kertynyt ihan älytön määrä, enkä osaa niitä oikein mihinkään käyttää. Jospa alkaisinkin käyttämään niitä koristeina.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Pikku Akka! Minullakin on näitä vaikka ja kuinka, kaikkia ei varmasti tule käytettyä siihen oikeaan tarkoitukseensa. Laittelehan sinäkin koristeiksi :).

   Poista
 9. Ihana pilkekin silmäkulmassa kirjoitettu ohje :). Noin hienoja kylpytossuja en ole nähnyt ikinä! Varsinkin tälllaiselle kullan rakastajalle tuo kullanvärinen vetskari on ihan super hieno koriste :).

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitoksia Krista ihanasta kommentista <3! Pojalle oli nämä kullanväriset ihan ykkösvaihtoehto, itse sai valita mieleisensä vetoketjun :).

   Poista
 10. Tosi kivoja! Miksi en ole VIELÄKÄÄN saanut itse aikaiseksi!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Varmaan samasta syystä, kun minä en ole saanut aikaiseksi niitä diy-vinkkejä toteuttaa, mitä sinun blogista olen bongannut ;D. Aika on rajallista ja työ haittaa harrastamista aika paljon. Kiitoksia Satu!

   Poista
 11. Kertakaikkisen ihanat ja hyvä, selkeä ohje. Kiitos :-)
  Talvea vasten on niin mukava vetaista jalkaan jotkut lisälämmittimet ja nämähän on siihen aivan verrattomat :-)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitoksia Kanneli! Minä tykkään eniten käyttää ihan villaisia tossuja kotona, nämä versiot sujahtaa saunan jälkeen jalkaan :).

   Poista
 12. Wau! Nämä tossut on kyllä päheet!! Upeat nuo vetskarikoristeet. Hyvät ja selkeät ohjeet olet tehnyt:) Tossuihin löytyisi kyllä materiaalia vaikka kuinka paljon omasta kaapista. Talon komeroista löysin vielä pussillisen vanhoja vetoketjuja, ja näihinhän niitä saisi tuhottua:) Laittelen sinulle muuten viestiä lähipäivinä..:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vetskareita on minullakin niin paljon, että olisi kyllä kiva saada niitä käytettyä vähän vähemmäksi välillä. Minua jäi kovin ne kirjaillut tossut mieleen, niitä olisi kiva kyllä kokeilla, mutta en raaskisi sitten käyttää :). Minäpäs odottelen viestiä, mukavaa :). Kiitoksia Villa Pipo!

   Poista
 13. Opitpa jaksanut tehdä hyvät ohjeet. Nuo vetskariversiot on tosi cool. Näistähän saisi tehtyä vaikka minkälaisia versioita :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitoksia Vaateviidakon Pirjo! Helposti näihin saa ihan kaikenmaailman koristeita tehtyä, napit ja nauhat, kirjonnat, kankaanpainantaa jnejnejne. Ihan jokaiseen makuun ja tyyliin :).

   Poista
 14. Nää on mahtavat!! Nyt tiedän mitä teen suurimmalle osalle lähisukua joululahjaksi. Kierrätysmateriaalia näihin saa kans hyvin kulumaan. Ekana tuli mieleen vanhat farkut ja kierrätysnahka :) Kiitos Hanna tarkoista ohjeista. Nyt pitää vaan tsempata, että kerkee ennen vauvan tuloa toteuttamaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kierrättämällä näistä tulee aika edullisia, ja eihän näihin noin muutenkaan kyllä mene paljoa kangasta. Minä olen yrittänyt tuhota farkkuvarastoja, mutta ei nämä tossut ole vähentäneet kuin pari pientä lahkeen palasta :D. Nyt onkin hyvä hetki aloittaa lahjojen teko, pitäisi itsenikin aktivoitua vaikka minulla ei olekaan vauvaa tulossa :). Kiitoksia Sinikka!

   Poista
 15. Oikein hyvä ja selkeä ohjeistus. Ja aivan mahtavat nuo tähdet ja vetoketjut koristeena. On kyllä heti astetta enemmän asennetta tossuissa :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitoksia aino-maria! Pojalle näistä tuli ihan lempparitossut :)

   Poista
 16. Waude. Nää on ehkä hienoimmat tossut mitä oon ikinä nähnyt. Ihan super mageet!

  VastaaPoista

Pieni kommentti sinulta, iso ilo minulle :).