torstai 29. tammikuuta 2015

Käsityökirjahaasteen tiimoilta ommeltua

Kristan Helmoja ja Hepeneitä-blogin (klik) käsityökirjahaaste on tuonut blogeihin mielenkiintoisia töitä ja muutamia uusia kirjojakin on jo tullut vastaan, joista jotkut varmasti päätyvät kokeiluun minullakin. Haasteblogeihin linkit löytyvät tuolta oikealla sivupalkista löytyvästä haastekuvakkeesta.Tunnustan! Vaikea oli valita tähän kirjaa. Rakastan (käsityö)kirjoja, niiden selailua ja niistä inspiroitumista. Harva kirja kuitenkaan päätyy omaan hyllyyn, sillä pidän vaihtelusta käsitöissäkin. Omat kirjat ovat lähinnä perusteoksia, joista saa tarpeellisia ohjeita tekniikoista ja niistä pääsee sitten helpommin soveltamaan erilaisia töitä. Muutamia kirjoja olen saanut lahjoina, kuten kaikki Tone Finnangerin Tilda-kirjat. Kaavallisia vaatteiden ompelukirjoja hyllystäni ei löydy yhtään. Lainaan niitä mielelläni kirjastosta ja jotkut niistä päätyvät useamman kerran lainattavaksi.
Haasteeseen valitsemani kirja kuuluu itseasiassa kirjasarjaan, jonka hankin sen ilmestyttyä. Tämän Kädentaidot -kirjasarjan avulla olen opetellut muutama vuosi sitten mm. virkkaamaan. Voitte lukea kirjasarjasta enemmän täältä (klik). Kirjasarjaa ei ole siis myytävillä, mutta pikaisella googlauksella paljastui, että sitä liikkuu paljon kirpputoreilla sekä monista kirjastoista se löytyy myös. Perinteiset käsityöt ovat kirjasarjassa hyvin edustettuina, ja niiden tekniikat sekä perusteet neuvottu mielestäni selvästi ja hyvin. Kirjasarjasta löytyy paljon erilaisia kankaan ja vaatteiden kuviointitapoja värjäyksestä erilaisiin pomituksiin/laskoksiin ja kirjontoihin. Tämän vuoden ensimmäisenä itseni haastamisena olikin oppia/palauttaa mieleen perinteisiä käsitöitä. Halusin kuitenkin tuoda niitä nykypäivään ja siitä ajatus tästä työstä lähtikin.
Olen kirjonut kovin vähän, lähinnä opiskeluvuosina 2000-luvun alussa muutamia koetöitä sekä kovin pieniä yksityiskohtia mm. Tilda-enkeleihin. Valitsin kirjasta kokeiltavaksi varsin erikoisen nimisen kirjontaornamentin, pyllypäiden aitoja. Suurensin kuvion ruutupaperin avulla ja jäljensin jäljennyspaperilla puseroon. 


Paitaan valitsin Eurokankaasta palalaarista pukuvillaa. Halusin kokeilla tällaista helppoa mallia, johon en piirtänyt etukäteen kaavoja. Olat ovat taitteelta, ja käytin vanhaa t-paitaa apuna piirtäessäni suoraan kankaalle sivusaumojen ja pääntien muodon. Aika hauska tästä tuli, vaikka toimisi varmasti paremmin joustavasta kankaasta, jolloin istuvuuden saisi suoraan paremmaksi.Paidan toinen hiha on kangas kaksinkertaisena, sivusauma on ommeltu vain kainaloon saakka ja reunat käännetty.


Kuvio jatkuu myös takakappaleella samanlaisena kuin etukappaleella. Kuvion olisi voinut vielä jatkaa liehukkeeseenkin, mutta jätin asian vielä hautumaan. (ja no, en yksinkertaisesti ehtinyt tehdä tämän enempää :D).
Haasteena oli saada kirjonnan nurjapuoli näyttämään samalta kuin oikea. Taitavat kirjojat kun osaavat päätellä langatkin huomaamattomasti. Aika hyvin kuitenkin onnistuin! Valitsemani kirjontalanka DMC:n mouline metallihohtoinen (E317) oli haastava työstettävä. Säikeet lähtivät helposti purkautumaan ja solmuuntuivat todella helposti. Lankaa täytyi siis ottaa kovin lyhyitä pätkiä, jotta se säilyi hyvänä. Pääteltävää siis oli paljon! Kuvassa osa langoista on jo päätelty.
Itseasiassa olen tyytyväinen lopputulokseen. Kirjonnan valmistuminen oli hidasta ja muutama hieman erikokoinen ruutukin tuli, mutta pääsin tavoitteeseeni: harjoitella pistojen järjestyksiä, jotta nurja puoli näyttää siistiltä sekä tuoda perinnemalleja uudemmassa muodossa esille. Nyt onkin hyvä jatkaa seuraavaan itseni haastamisen parissa :).


Mukavaa loppuviikkoa!

44 kommenttia:

 1. Ihana malli tässä paidassa! Kuvio on kaunis ja vaate näyttää kovin monikäyttöiseltä. Sekä juhlavalta, että juuri näin farkkujen kanssa pidettäväksi. Olet kyllä tehnyt siistiä ja taitavaa jälkeä tuon kirjonnan kanssa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olen jo pitkään haaveillut kokeilevani tämän tyylistä paidan mallia, haasteet ovat aina oivia kokeiluihin. Kirjoinnoissa on vielä paljonkin opeteltavaa, mutta hyvään alkuun tässä jo pääsi. Kiitoksia Pizzicato!

   Poista
 2. Upea paita! Kirjonta on varmasti vienyt aikaa ja sopii hyvin malliin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Liljatar/Heidi! Kyllä kirjontaa meni useampi tunti. Alku oli varsinkin kovin hidasta, ennen kuin oikea rytmi ja ymmärrys pistojen suunnista siirtyi käsiin.

   Poista
 3. Voi Hanna, kävin jo aamulla ihastelemassa puuron keiton ohessa, mutta nyt ehdin jättää kommentinkin! Mikä upea, muuntautumiskykyinen ja tyylikäs paita (sekä nainen paidan sisällä) ja että olet koristanut sen käsin kirjonnalla - olen niin iloinen! Onpa muuten hauska nimi pistoilla :). Onko tämä se kirjasarja, jota myytiin puhelimitse? Minua vähän harmittaa, kun en silloin tarttunut siihen, sillä kuvailusi perusteella kirjat vaikuttavat todella hyviltä. Täytyy lähteä varmaan kaupungin kirjastoon selailemaan näitä, sillä tuossa meidän lähikirjastossa näitä kirjoja ei ole. Voiko tätä puseroa kankaan puolesta (jos kerta villaa) käyttää keväämmällä takin sijasta, jos on ohut paita alla? Minusta se olisi aivan upea myös siinä käytössä :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitokset kauniista kommentista Krista! Kyllä, tämä on se sama kirjasarja, jota myytiin puhelimitse. Minua alkuun harmitti kovasti, että sorruin tilaamaan. Alkuun en tuntenut sitä ollenkaan omakseni, mutta ajan kanssa siitä on ollut suuresti hyötyä ja iloa. Toki paljon on sellaisia juttujakin, joita ei tule varmaan koskaan tehtyä näistä, mutta kivoja vinkkejä sieltä on saanut. Ja juurikin näitä suomalaisia perinteitä, yksi oman opinahjoni opettajakin on ollut tämän sarjan teossa mukana. Paidan kangas on todella ohutta 100% villaa, miesten pukukankaista tuttua. Eurokankaassa tässä laarissa luki italialaiinen pukuvilla. Todella miellyttävän ja sileän tuntuista ja ihanan pehmeää. En usko, että minä vilukissana tarkenen tämä päällä ulkona :D. Mutta jossain määrin takki ajatus alkoi kiehtoa...hmmm

   Poista
 4. Kivan mallinen paita ja kirjomus on aivan upea! :) Päättely on jotakin niin kamalaa että nostan kyllä hattua; ei olisi ollenkaan minun juttuni.. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Päättely on minustakin ihan hirveää, jos saan rehellisesti sanoa :). Joskus on hetkiä, jolloin on päättänyt jotain tehdä, ja silloin sen kanssa tekee niitä ikävämpiä vaiheita myöten. Yllätyin miten en tuskastunut päättelyn kanssa, vaikka se hidasta olikin. Kiitos Raisa P.!

   Poista
 5. Upea moderni paita! Jännällä tavalla saatu perinteisellä kirjontatekniikalla uudenaikainen jopa hiukan rokkaava lopputulos.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Vaateviidakon Pirjo! Minä arvostan perinteisiä kädentaitoja ja haluan ihan ne perinteisetkin jutut opetella. Välillä pitää tosin kokeilla uudistuksiakin :).

   Poista
 6. Tyylikäs paita! Tuo kirjailu on aivan mahtavan näköinen, kunpa itekkin joskus jaksaisin. Mun mummoni on ollut taitava ja kova kirjomaan ja mummon opettamana innostuin pikkutyttönä kovasti kirjonnasta. Vielä yläasteella tuli kirjottua jotain sattunnaista, mutta siihen se on jäänytkin... Nyt tuntuu, että se on kamalan hidasta ja suuritöistä, mutta niinhän tavallaan neulominen ja virkkauskin on.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minustakin kirjonnat tuntuvat niin suuritöisiltä ja hitailta, mutta ehkä niissäkin oppii ajan kanssa nopeamman rytmin. Haaveilin perinteisestä kirjonnasta mekossa, mutta luulen etten koskaan raaskisi sitä sitten päällä pitää. Ihana, kun sinulla on ollut mummo opettamassa, heillä se paras tietotaito onkin! Kiitoksia Eerika!

   Poista
 7. Vau mikä upea ilmestys, niin nainen kuin vaatekin! Mieletön kirjonta, ihailen uskallustasi tarttua uusiin haasteisiin rohkeasti :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hannariina <3, kiitos! Minä rakastan kokeilla monia uusia juttuja, ja sitten kyllä saatan kyllästyäkin yhtä nopeasti kuin innostua ;).

   Poista
 8. Komppaan edellisiä, häikäisevän tyylikäs vaate sekä malliltaan että yksityiskohdiltaan. Kääntää katseet.

  VastaaPoista
 9. Mieletön kirjonta!!! Juuri sain tilaamani kirjontakirjan postista ja nyt voin minäkin alkaa todella harjoitella erilaisia pistoja, jee :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jee, toinenkin kirjonnan kokeilija! Minä kävin ostamassa kirjontakehyksenkin, tosin tässä en voinut sitä käyttää. Jätti kurjat jäljet kankaaseen, jotka eivät pesussakaan lähteneet (tein siis koetilkun kirjonnasta ennen tätä paitaa). Kiitos Hieno tar!

   Poista
 10. Perinteinen kirjonta yhdistettynä tällaiseen paitaan - todella tyylikäs lopputulos! :-)

  VastaaPoista
 11. Blogin hallinnoija on poistanut tämän kommentin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitoksia HanNa kommentista, ehdin kyllä lukea sen :). Mitähän tässä nyt ehti tapahtua, näin vielä minuutti sitten viestisi, mutta nyt sen joku blogin hallinnoija (eli siis minä muka) poistanut??? Olin kirjoittamassa ihan toiseen blogiin kommenttia, hassu tämä blogger :D!

   Poista
 12. Wow mikä lopputulos!
  Paidan malli on hieno ja kirjonta sopii tähän täydellisesti. Tyylikästä. Kekseliästä. Aluksi jäin vain katsomaan kuvia sanattomana, sen verran upea taidonnäyte :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minua alkaa jo punastuttaa nämä ihanat kommentit ;). Kiitoksia oikein paljon mARa!

   Poista
 13. Onpa tyylikäs, vau! Graafinen. Tämä päällä voisi mennä vaikka jonkun taidegallerian avajaisiin :) Tykkään hirmu paljon tuosta kirjailusta, se kyllä tekee vaatteesta tosi mielenkiintoisen ja kauniin!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitoksia Epäonninen puutarhuri! Minustakin kirjailu tekee tästä vaatteesta mielenkiintoisemman, pelkästään olisi varmaan ihan käyttökelpoinen mutta hieman tylsähkö yksivärisenä mustana.

   Poista
 14. Tämä on todella upea, niin mahdottoman tyylikäs. Muotoilu on jotain erittäin mielenkiintoista ja uutta !! Kirjonta on kaunis ja istuu niin hienosti vaatteeseen. Sait minut kiinnostumaan kirjonnasta. Aika vain rajoittaa tällä hetkellä tekemisiäni:-) . Leppoista viikonloppua!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olisipa ihana nähdä, mitä sinä keksisitkään kirjoa! Aika tuntuu loppuvan minultakin ihan kesken, ompeluaika on ollut tämän vuoden todella kortilla. Mutta aina sitä jonkin sauman silloin tällöin ehtii ompelemaan, onneksi :). Kiitoksia Kanneli, mukavaa viikonloppua sinullekin perheineen!

   Poista
 15. Vau! Tosi tyylikäs ja kirjonta on ihan mielettömän hieno, tarpeeksi yksinkertainen mutta silti näyttävä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitoksia Aino-maria! Joskus tosiaan yksinkertaiset jututkin luovat näyttävyyttä.

   Poista
 16. Mielettömän kaunis!! Paita on jo sellaisenaan upean veistoksellinen ja hopeakirjonta kruunaa kokonaisuuden. Hui, minä en varmaan uskaltaisi lähteä pistelemään neulalla isoon kankaaseen saati valmiiseen uuteen paitaan! Olet onnistunut todella hyvin, vaikka kirjonnalla koristelu ei varmastikaan ole ihan helppoa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Uskalsin kokeilla tähän ihan surutta, kangas ei ollut kovin kallista ja ainahan sen kirjonnan voi sitten purkaa :). Tietysti jälkiä saattaisi jäädä, jos kovin paljon joutuisi purkamaan. Kiitoksia Manda <3!

   Poista
 17. No, isoWOW! Onpa mielenkiintoisen mallinen paita ja miten hyvin tuo hauska ja niin taitavasti tehty kirjonta tuohon sopiikaan! Minusta on aina niin mielenkiintoista, miten jotku keksii edes tehdä tällaisia. Loistava suoritus taas!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Pikku Akka! Mies kylläkin palautti maan pinnalle kysyessään, missä aion tätä paitaa käyttää ;). Aika harvoin tällaisia paitoja tarvitsee, mutta niitäkin tilaisuuksia varmasti tulee. Haasteissa on mukava kokeilla sellaisia hullumpiakin ideoita :).

   Poista
 18. Aivan mielettömän ihana paita ja kirjominen on taito, jota itsekin juurikin opettelen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tsemppiä sinullekin kirjonnan opetteluun! Hauskaa puuhaa se on :). Kiitos Pikkupippuri!

   Poista
 19. Paita on upea ja erityisesti tuo kirjonta! Minulla on tuo samainen kirjasarja ja tykkään myös, että siinä on kaikki tekniikat hyvin edustettuina ja opetettuina. Vaikka netistä löytää kaikenlaista, ohjekuvia, videoita yms. niin silti jotenkin on mukavaa omistaa tuollaisia perusteoksia, jolloin niihin pääsee aina käsiksi. Minun ei-matemaattiselle mielelleni tuo etupistokirjonnan järjestelmällisyys on kyllä haaste. Missä järjestyksessä pistot pitää tehdä, jotta molemista puolista tulee samanlaiset, kuvio valmistuu eikä yhtään hukkajuoksua jää nurjalle puolelle..

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sain kyllä purkaa ja laskea muutaman kerran näitä tehdessä. Onneksi tein kokeiluja ennen varsinaista työtä, sain oikean rytmin tekemiseen. Paperilla yritin ensin suunnitella pistojen järjestystä, mutta siitä ei tullut mitään. Tekemällä opin parhaiten :). Olen samaa mieltä tuosta perusteosten omistamisesta, mukavaa kun sähkökatkojenkin aikana voi jostain tarkistaa asian :). Kiitos Aarnilintu!

   Poista
 20. Tämä on kyllä upea!! Tykkään paidan mallista, sopivan simppeli, mutta tuo liehake ja taitavasti tehdyt kirjonnat antaa siihen kivan säväyksen. Ihan kyllä minun tyylinen paita.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sinä olit ehtinyt tännekin kommentoida, minulla meinasi jäädä huomaamatta :). Paita on ollut parit kerrat jo käytössä ja yllättävän paljon olen siitä tykännyt. Pelkäsin alkuun, että jää vaatekaapin turhakkeeksi :). Kiitos Villa Pipo!

   Poista

Pieni kommentti sinulta, iso ilo minulle :).