keskiviikko 22. heinäkuuta 2015

Back in the 1980s, clothes for me (takaisin 1980-luvulle, vaatteita itselleni)

Jenkkisukat, kreppirauta, Guns N' Roses, Europe, Dingo, Samantha Fox, Sabrina, Van Halen, Madonna, tupeeraukset, glam metal, hair metal, neon värit, olkatoppaukset, Levi´s 501, Konnankoukkuja kahdelle, Aikahyppy, Häräntappoase, Ihmemies MacGyver, Matlock, Ritari Ässä jnejne. Oi niitä aikoja! 

Weekend Chic-blogin (klik) Piia haastoi ompelemaan teemalla Muoti Muistoissani (klik). Olisihan niitä mielenkiintoisia muistoja paljonkin muodista, mutta vahvimmat niistä sijoittuvat 80- ja 90-lukujen vaihteeseen ja ennen kaikkea sinne rokimmalle puolelle. Mustat leveät kajalit koko silmään (huhhuh, miten kamalalta sitä näyttikään), maiharit, lyhyet skottiruutuiset hameet. Olin jo nuorena kaikenlaisien tyylien kokeilija, enkä suosinut vain yhtä. Fiiliksen mukaan väripläjäystä tai tummempaa vaatetta päälle. 

Omia kuvia en löytänyt inspiraation lähteeksi, mutta tästä kollaasista näette, mistä lähdin liikkeelle tätä asua suunnitellessa. Kuvien lähteet löytyvät täältä (klik). Varsinkin Madonnan rokahtavampi tyyli iski, kuten erilaiset punk/rock/metal tyylit, vaikka pukeuduin kuitenkin aika hillitysti itse.


Trikoosta ommeltuun takkiin laitoin kuvausta varten olkatoppaukset. Sellaisia en oikeasti juuri tarvitse, sillä leveät hartiat löytyy jo luonnostaan. Joten normaalissa käytössä niitä ei takissa ole. Ylipitkät hihat ja hyvin suoran mallinen takkinen.


Mekkonen on edestä lyhyempi, ylipitkät hihat siinäkin. Kaavan pohjana ihan perus paidan kaava, johon lisäsin helmaan pituutta. Helman kaaret leikkasin summassa suoraan kankaasta.

Ompelin ihan ekat legginsitkin, hieman paksummasta trikoosta näihin kohtuullisen kylmiin kesäpäiviin. Niitä kasari-hiihtareita en sentään tehnyt ;).

Kaikkien vaatteiden kaavat omat/ All patterns for these clothes are my own

Takki/Jacket kangas/fabric Eurokangas palalaari
Mekko/Dress kangas/fabric Eurokangas
Legginsit/Leggins kangas/fabric kirpputorilta/from flea market

Tämä meikki ja hiukset eivät tietenkään ole sellaisia, joita käytän, mutta kuvauksiin on hauska irroitella! Sain perheenjäseniltä aika, no, ei niin mairittelevia kommentteja. Ihana äitini avusti kuvauksessa ja meillä oli hulvattoman hauskaa. Äiti ei voinut katsoa minua ollenkaan ilman naurua... Omat maiharit on siirretty jo aika päiviä sitten kierrätykseen, miehen maiharit kestivät muutaman kuvan ajan. Sitten irtosi jo pohjat :D. Pari kaulakoruakin tuolta ajalta sattui löytymään vielä kaapeista.

Kuvauspaikkana toimi lapsuuden/nuoruuden kotikyläni nuorisoseuran talo, jossa joskus aikoinaan oli discojakin. Kovin suosittuja siihen aikaan. Talo ei mikään kaunistus ole, eikä täällä enää paljon taida toimintaakaan olla. Varsinkin 1980 - 1990 luvuilla tapahtumia oli jos jonkinlaista ja porukka todella aktiivista. Tämän talon rannassa opettelin uimaan, osallistuin ensimmäisiin hiihtokilpailuihin jne. Jos joku tunnistaa paikan, niin hihkaiskaa :D.

Vielä ehditte osallistua Piian haasteeseen! Palaaminen sinne lapsuuden ja nuoruuden tunnelmiin on niin hauskaa. 

Mitä muistoja teillä on omasta pukeutumisesta menneiltä vuosikymmeniltä? Olitteko ns. muodin orjia vai oman tien kulkijoita? Mukavia kesäisiä päiviä!

ps. pikkuhiljaa koetan tavoittaa teidän muiden kuulumisia, ihania uusia juttuja näyttäisi tulleen paljon pienen taukoni aikana.

33 kommenttia:

  1. Eikä! Nauroin ääneen! :D Aikamatkat on niin hauskoja!
    Oletpa löytänyt sopivan kankaan mekkoonkin. Kuvauspaikasta puhumattakaan!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ihanaa, että tämä on saanut sinut nauramaan :D. Niin minutkin, moneen kertaan. Kiitos Pikku Akka!

      Poista
  2. Parasta! Ihana olet ❤️ :) Omat tyylikokeiluni ovat olleet aika maltillisia, halusin olla kaikkea enemmän kuin oikeasti olin. Skeittimuoti oli pinnalla yläasteaikoinani, joten se on ehkä vahviten mieleeni jäänyt - isot hupparit, lököttävät sammarit ja skeittikengät.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitoksia Hannariina <3! Skeittimuoti jäi kokeilematta, vaikka muistan kyllä niitäkin näkyneen katukuvassa.

      Poista
    2. Kiitos, haasteeseen vastattu :).

      Poista
  3. Ihan mieletön mekko !! Mii laik ;)

    VastaaPoista
  4. Oi Wau! Mieleen tulee omat punaiset kajaait ja niittivyöt!! Sun tyyli on kyl parempi ;)

    VastaaPoista
  5. Tämä on jotain ihan uskomattoman huippua!!:D lueskelin weekend chic:n haasteen kommenteista että sinulla on aikomus osallistua haasteeseen niin jäin kovasti odottamaan mitä mahdat keksiä..olet kyllä lähtenyt ihan täysillä hommaan mukaan ja äitisi myös!! Tämä piristi kyllä minun päivää, lukiessani postausta, mies kysyi että mitä sinä hymyilet puhelimelle:D Kotikylän seurojentalolla tuli itsekin käytyä discoilemassa. Kyllähän sitä kaikennäköisiä tyylejä tuli kokeiltua, mutta ehkä kuitenkin aika hillitysti. Harmittaa kovasti, kun en taida ehtiä haasteeseen mukaan. Saattas olla kotona vielä yhet törkeen näköiset paksupohjaiset kengät jotka ois käyny hyvin kuvausrekvisiitaksi. Naureskelin mielessäni että pitäiskö ommella sellaiset modernimmat nappiverkkarit, ja tunnustan, minulla on ollut nappiverkkarit!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Nappiverkkarit, modernina, ei kun toteuttamaan :D! Minusta on ihanaa välillä pistää ihan kaikki peliin, ja heittäytyä hulvattomaksi näiden juttujen kanssa. Ei ompelu ja blogin pitäminen niin vakavaa ole, etteikö välillä voisi irroitella :). Kiitoksia Villa Pipo!

      Poista
  6. Nuo samat inspiraation lähteet olivat minullakin nuorena, kun itselleni vaatteita ompelin. rokki, heavy ja madonnatyyliä :) Upea päivitetty kasariasu on käsistäsi syntynyt.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Vaateviidakon Pirjo! Muotimuistot ovat niin kivoja :).

      Poista
  7. Postauksesi sai hymyn minunkin huulille. Hauska haaste. :) En ole koskaan ollut mikään muodin orja, ennemmin ehkä oman tien kulkija. Vaikka on sitä varmaan joitakin muodin mukaisiakik tullut aikoinaan hankittua mutta aika vähän. Skeittikengät, lököhousut ja hupparit tulee minullakin yläasteajoilta mieleen, mutta minulle kelpasi niistä vain huppari.. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Huppareita muistan itsekin joskus käyttäneeni, tosin niitä on tullut pidettyä varmaan kaikilla vuosikymmenillä jollain tapaa :). Kiitos Raisa P!

      Poista
  8. Siis wau, eihän tässä tiedä mitä sanoa, upea postauksesi naurattaa, ihastuttaa ja valloittaa samaan aikaan. Nämä haasteet sopivat sinulle erinomaisesti, tietää että sinulta tulee aina niihin jotakin käsittämättömän upeaa! Ihan teininä pukeuduin aika massan mukaan, piti esim. olla ne tietyt levikset. Vaatteeni oli järkyttävän isoja ja löysiä silloin. Kokeilevampi vaihe tuli sitten artesaanikoulun aikaan kun aloin enemmän tehdä vaatteita itselleni :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ohhoh, kiva kuulla, kiitoksia Krista! Oli minullakin ne tietyt levikset. Ja auta armias, kun en meinannut saada äitiä ymmärtämään miksei ne puolta halvemmat kopiot jalkaan kelvanneet :D. Lukiossa olinkin sitten ihan omanlaiseni tyyppi, pukeuduin niin värikkäästi ja persoonallisesti, että en varmaan sen takia enää paljoa värejä omassa pukeutumisessa käytä.

      Poista
  9. Ihan ielettömän upeat kuteet, ja kajalikin sopii rokkarille!! Yritin muistella mitä itse pidin nuorena - hillittyä 70-lukua :) ei silloin saanut paljoakaan vaatteita. Oli kuitenkin hillityt samettiset trumpettihousut ja niitä ennen mummon ompelema housuhame psykedeelisestä oranssista kankaasta (mentiinkö jo 60-l puolelle? ). Niin ja punainen verkkapusero - ehkä olin oman tien kulkija enemmän, ei ollut varaa muuhun. Voi niitä aikoja: punkkarikausikin välittyi vain musiikista "hippivaatteissa".

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ihana kuulla sinun muistojasi pukeutumisesta! Kiitos Hieno tar!

      Poista
  10. En ollut tunnistaa sinua näistä kuvista! Wau mikä rokkimimmi! :) Voi niitä aikoja - tosiaan. Minulla ei kovin rokahtavia vaatteita ollut, mutta on niitä tyylejä käyty läpi. Hippi, hoppari, grunge jne... Osa aika karseita näin jälkeenpäin katseltuna, mutta voin vain kuvitella miten hauskat kuvaukset teillä on ollut! Välillä on ihan paikallaan irroitella kunnolla! :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Pizzicato! Eihän tämä tyyli tällaisena ole minua, hyvä jos itse pystyin ilman naurua katsomaan peiliin meikatessa :). Poika mietti pitkään miten asian ilmaisisi kovin loukkaamatta, tuumasi sitten äidin näyttävän vähän hassulle. Isäni repesi hurjaan nauruun, kun huomasi kasvoni. Oli meillä kyllä hauska päivä :D.

      Poista
  11. Edelleen näyttäisi asenne olevan kohdillaan ;-) Ihania muistoja herää itsellekin, kun tuli 80-luvulla elettyä sitä villeintä nuoruutta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Asenne on rock :). Kyllähän sitä on paljon muuttunut sitten nuoruusvuosien, vaikka kai minä aika kiltti tyttö kuitenkin aina olin. Kiitos LeenaH!

      Poista
  12. Voi ei!! Niin rajun näköistä D: Kyllähän teillä on ollut hauskaa. Joka tapauksessa asusi on upea. Aivan mahtava tuo numerokankaasta tehty mekko ja hieno takakaarroke. Kuvien alussa mietinkin, että onpa hyvä tausta kuvillasi. Sopii asujen henkeen.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Kanneli! Pienillä muutoksilla samasta asusta saa niin erinäköisen, meikki ja asusteet tekevät niin paljon. Pitäisikin kuvata tämä mekko siten, kun sitä ekan kerran päälläni pidin. Farkkutakin kanssa ja enemmän oman näköisellä meikillä varustettuna :).

      Poista
  13. Mahtavaa! Upea heittäytyminen haasteeseen! Asu on kertakaikkisen hieno.
    Itse synnyin 80-luvulla, mutta mitäköhän 90-luvulla puin? Nappiverkkarit ainakin muistan. Aika hillitty pukeutuja olen aina ollut. Lenkkarit jalassa ja hupparit ja farkut oli jo nuorena lemppareita.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Näihin haasteisiin on niin kiva antaa mennä kunnolla :). Nappiverkkarit muistan kyllä, itselläni ei tosin ollut sellaisia ollenkaan. Farkuissa viihdyin ja lappuhaalareissa ainakin 90-luvun alkupuolella. Loppupuolella sitten olikin taas ihan erilainen muoti. Kiitos mARa!

      Poista
  14. Huimat poseeraukset :) Asennetta sinulta löytyy ainakin kolmen Madonnan verran :D Kivat vaatteet, varmasti muokkautuvat hyvin 2015-vuoden arkeen, vaikka vaikutteet onkin selvästi havaittavissa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitoksia Mandariinimania! Vaatteet toimivat hyvin myös tässä ajassa, asustan ne ihan eri tavalla vaan. Olisikin pitänyt laittaa tähän postaukseen vielä kuvat siitä todellisesta käytöstä :).

      Poista
  15. Vautsi, mikä asenneasu! Hieno! Hyvät kankaat olet löytänyt, ja varmasti tulee käyttöä :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitoksia Lanka, ruukku ja Pegasos! Mekkoa olen käyttänyt ihan neuletakin kanssa, hillitymmässä tyylissä :).

      Poista

Pieni kommentti sinulta, iso ilo minulle :).