torstai 2. helmikuuta 2017

Hyvin suunniteltu on puoliksi tehty? Esittelyssä bullet journal ja ommellut kannet"Uskalla ajatella suuria, uskalla unelmoida, uskalla, koska kaikki on mahdollista" (mietelause kalenterini ensimmäisellä sivulla)

Olen vuosia elänyt seinäkalenterin, kännykän kalenterin, muistiinpano-sovelluksen sekä muistikirjojen kanssa. Lappuja lippuja siellä täällä vielä lisäksi. Vuoden vaihtuessa aloin haaveilemaan taas paperisesta kalenterista, niitä ennen käytin paljonkin. Kaupassa ei sattunut silmään mitään mieleisiä, ja asia jäi odottamaan. Sattumalta törmäsin bullet journalin esittelyvideoon ja siinä se oli. Ratkaisu minun ongelmiin. Päiväkirja, kalenteri, ideavihko; kaikki samassa paketissa!

Ensimmäisen version tein kotona löytyneeseen isompaan muistikirjaan. Ostin oikein ison kasan washi- ja koristeteippejä ja kaivelin tarravarastoista tarroja kirjan sivuille. Huono ratkaisu, kaiken kirjavat washiteipit eivät miellyttäneet silmääni. Levottomuus vei innon tehdä mitään merkintöjä.

Suuren Suomalaisen kirjakaupan alessa vastaan sitten käveli omiin tarpeisiini sopiva kirja. Riittävästi sivuja, simppeli tyyli. Musta tussi käyttöön ja kirjan sivut saivat yksinkertaisen ilmeen. Lähdin liikkeelle alkuperäisen bullet journalin kaavan mukaan. Ensiksi sisällysluettelo, vuosinäkymä, sitten kuukausinäkymä yhdistettynä to do-listaan (myös käsityöt ja blogi saavat omat sivunsa joka kuukaudelle), viimeisenä viikkonäkymä. Vuosinäkymään merkitsin lähinnä vain juhlapäivät, muistettavat syntymäpäivät jne. Kuukausinäkymään aina sen kuukauden kaikki tärkeät tapahtumat; helppo tarkistaa, mitä kuukausi pitää sisällään. Käytin tärkeiden juhlapäivien ja erityistä huomiota vaatien tapahtumien kirjaamiseen punaista tussia, näin huomaan helposti kaikki tärkeimmät. To do sivu kertoo ne asiat, jotka pitää kuukauden aikana hoitaa (kuten varata vihdoin ja viimein kampaaja). Käsityöt sivulle olen samoin kirjoittanut ne käsityöt, jotka on hoidettava kyseisenä kuukautena, että ehtivät varmasti valmiiksi. Uskon ja toivon, että tämän myötä minun on helppo muistaa ajoissa kaikki juhlapyhät ja niihin liittyvät käsityöt. Viikkonäkymiin olen toistaiseksi kirjoittanut myös ranskalaisilla viivoilla päivän tapahtumia. Mitään päiväkirjaa en aikonut sen kummemmin pitää, mutta jotain pientä tulee muistiin kirjoitettua kuitenkin.

Kirjasta jäi vielä tämän varsinaisen osuuden lisäksi melkein puolet tyhjäksi, tilaa kaikille niille ideoille, joita päähän putkahtaa. Sisällysluettelon avulla ne on myös helppo löytää. Listasin vihkon loppuun myös lahjalistat; kokoan sinne muistiin milloin täytyy viimeistään hankkia lahja, ja mitä se voisi olla. To do -listalla on toki merkitty lahjan hankinnan ajankohta, mutta kirjasen lopusta on helppo sitten tarkistaa, mitä olen lahjaksi suunnitellut. 


Kalenterin harmaat nahkaiset kannet olivat ihan kauniit, mutta eihän niissä ollut kynille eikä lapuille paikkaa. Mustaa pellavaa sattui olemaan kaapissa pieni pala ja siitä päätin tehdä kalenteriin kannet. Kuminauhasta kynille lenkit sekä pari taskua. Sinne saa hyvin nyt talteen kaikki tärkeimmät muistilaput. Kynät päällystin washiteipillä. Tykkään käyttää näitä Stabilon tusseja, mutta eihän ne kauneimpia ole ulkonäöltään. Kalenterissa on lisäksi tarroista tehdyt merkit jokaisen kuukauden kohdalla, nopeampi avata oikea sivua, jos tarvitsee jotain tarkistaa tulevilta kuukausilta.


Kalenterissani on lisäksi satiininauhoissa omilla nimikirjaimillani varustetut napit. Nämä hurmaavat ristipistotyöt ovat Helmoja ja hepeneitä -blogin Kristan käsialaa. Lankakerä ja nappi ovat klemmareissa. Olen yrittänyt löytää noita suuria klemmereita kaupoista, mutta ei ole vielä vastaan tullut. Yksi löytyi kotoa :D.

 Kirjonnat ovat tämän vuoden käsityölistallani pääosassa, niinpä kaivelin esille langat ja neulat. Helppo malli, Mitsu ume (three plum blossoms) on napattu Susan Briscoen kirjasta Japanese Quilt Blocks to Mix and Match. Se on sashiko-kirjontaa, jonka näin ensimmäistä kertaa Helmoja ja hepeneitä blogissa. Tämä ensimmäinen kokeilu ei niin tasainen nyt ole, mutta tykkään kyllä tekniikasta paljon; helppoa, nopeaa ja kivan näköistä. Oikeastihan ne taitavat kirjoa näitä tummansiniselle kankaalle, mutta musta on aina musta :D. Varmasti tätä kirjonnan lajia paremmin taitavat löytävät tästä muutaman kohdistusvirheen, mutta minulle tämä on riittävän hyvä.

Jokaiselle kaupunkireissulle kalenteriani ei jaksa kuljettaa, sitä varten käytän edelleen lisänä myös puhelimen kalenteria ja todella pientä muistikirjaa, joihin minun on helppo kirjoittaa päähän putkahtavat ideat. Pienen sulattelun jälkeen ne onkin hyvä joko siirtää tähän varsinaiseen kirjaani tai hylätä toimimattomana. Bullet journalissa on minulle parasta se, että se yhdistää kaikki juttuni samaan. Ja kyllä se useammin laukkuun sujahtaa, vaikka hieman isohko onkin :). Vajaan kuukauden käytön jälkeen olen ollut kovinkin tyytyväinen kirjaani. Ystävänpäiväkortit tuli tehtyä hyvissä ajoin, kun ne oli merkitty tehtäviin hommiin jo tälle kuukaudelle. Bullet journalista löydätte netistä hakemalla lisää tietoa, kalenterien asiantuntijana minua kun ei oikein voi pitää :D.

Huh, megapitkän postauksen lukijoille hatun nosto! Käytättekö te millaisia kalenteri/muistikirja yms. juttuja? 

Helmikuu käynnistyi, minulla onkin tässä kuussa edessä mielenkiintoinen uuden tekniikan opettelu kansalaisopiston kurssilla. Siitä toivottavasti kuulette sitten lisää maaliskuussa ;). Täysi talvi on täälläpäin Suomea, lisää lunta sataa. Silti lisääntyvä valo antaa jo lupauksen pian saapuvasta keväästä. Ihanaa!33 kommenttia:

 1. Onpa todella ihana! Tuollaisen minäkin haluaisin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitoksia Suvituulia! Näihin bullet journaleihin tarkoitettua vihkoja löytyy ilmeisesti ihan netistä, jos haluaa vähän helpommalla päästä :). Ja paljon löytyy myös tulostettavia sivua yms.

   Poista
 2. Kaunis ja vielä näppäräkin! Mun pikku Myy kalenterini kalpenee tämän rinnalla :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mutta Pikky Myy on varmasti hellyttävä :). Kiitos Niina!

   Poista
 3. Onpa kauniit kannet ♡ Pitääkin pistää tuo kuvio korvan taakse, jos sille tulee joskus tarvetta. Vaikka en varsinaisesti ole musta ystävä, niin jostain syystä tämä kolahti ♡

  Mä kokeilin viime kesänä bujoa, mutta mulla se ajautui ekan kuukauden aikana karille, kun sen rakentaminen vei mukamas liikaa aikaa. Nyt mulla on ihan tavallinen kalenteri, jota kokoan bujon tyyliin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Googlaa/etsi pinterestistä tuo sashiko-kirjonta, niissä on monta sellaista mallia, joiden uskoisin miellyttävän sinua :). Näistä kyllä saa niitä sinun käyttämiä ihanan värikkäitäkin!

   Kieltämättä tuohon sisällön kasaamiseen meni jonkin verran aikaa, mutta tein sen hyvin simppelisti koko vuodeksi valmiiksi. Kokeilen nyt näin ja katsotaan jatkuuko vielä alkuinnon jälkeen :D. Kiitoksia Johanna <3!

   Poista
 4. Todella kaunis kalenteri/muistikirja, kyllä tuohon kelpaa kirjoitella! ❤ Minäkin olen aika huono käyttämään kalentereita, vähän ajan päästä ne aina jäävät käyttämättä. Sähköisen kalenterin olen huomannut itselleni toimivimmaksi. Kovin tylsiä vain ovat 😐.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitoksia Manda! Minulla sähköinen kalenteri on myös rinnalla käytössä. Olen nähnyt muuten jossain myös erilaisia kalenterisovelluksia, jos oikein muistan, niin bullet journaliinkin oli oma sovelluksensa. Onhan se paperinen kalenteri hankalampi kuljetettava.

   Poista
 5. Ihana ja tyylikäs! Myös sisäpuolelta hienosti viimeistelty :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sisäpuolelle olisi voinut vähän enemmän panostaa ;). Olen nähnyt niin upeita kalentereita/bujoja, että ihan hengästyin niitä katsellessa! Monet tekevät niihin kauniita koristeita ja kuvia sivuille. Kiitoksia Saija!

   Poista
 6. Nyt aukeni minullekin, mikä se bullet journal oikein on. Semmoinen voisi olla hyvä minullekin. Tähän asti olen vain käyttänyt ammattiliiton taskukalenteria. Sun kalenteri on tosi kaunis, varmasti houkuttelee kirjoittamaan ylös kaikkea tarpeellista ja mukavaa. Näppärää, kun monet asiat ovat yksissä kansissa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitoksia Laura! Toivon, että tämä toimii minulla koko vuoden hyvin. Näitä erilaisia vihko/kalenteri yms juttuja löytyy paljon Kalenterimaniasta, siellä on varmasti kaikkiin tarpeisiin hyviä vinkkejä. Bullet journal tuntui minun tarpeisiin parhaalta, vaikka monia erilaisia vaihtoehtoja olisikin tarjolla myös valmiina kalenteripohjina. Koen myös näppäränä tuon saman, minkä mainitsit, eli kaikki samassa paikassa :).

   Poista
 7. Ihan uusi termi minulle tämä bullet journal, mutta vaikuttaa kyllä näppärältä! Kannet on tosi kauniit. Mulla on suunnitelmissa tämän/ensi kuun aikana tehdä erääseen lahjaksi tulevaan vieraskirjaan kankaiset kannet ja koristelu toteuttaa juurikin kirjomalla.. :) Kiva tekniikka, jonka olen ihan vasta itse "löytänyt".

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oi, kuulostaa ihanalle suunnitelmalle! Odotan innolla kuvia siitä :). Bullet journalista löytyy varsinkin englanniksi paljon tietoa, jonkin verran myös suomeksi. Kiitoksia Raisa!

   Poista
 8. Tuollaisen minäkin tarvitsisin, muistilappuja kun kertyy jokapuolelle. Kaunis ja käytännöllinen :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitoksia Pirjo! Siitä vaan väsäämään omaa bullet journalia :).

   Poista
 9. Aivan ihana. Mä tuunasin juuri yhden muistikirjan kontaktimuovilla. Ei siitä näin hieno tullut kuin sinun. Pitää ehkä hieman sitä vielä jatkotuunata :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kai se blogiin tulee, se sinun muistikirjasi? Epäilen, että se on hieno kuitenkin :). Kiitoksia Jani!

   Poista
  2. Eiköhän saada blogiinkin se jossain vaiheessa :)

   Poista
 10. Kalenteri on niin kaunis ja hyvin sinun näköinen, tyylikäs, mutta silti lämmin ja jotenkin helposti lähestyttävä tummasta väristä huolimatta. Sashiko kirjonta sopiikin kauniisti tälläiseen yksittäiseen kuvioon kantta koristamaan. Ei se muuta koristusta kaipaakaan ja sisäpuoli on elegantissa yksinkertaisuudessaan hienosti tasapainossa kannen kanssa. Ihana huomata, että napeille löytyi käyttöä, sopii kyllä tähän projektiin ihan mahtavasti! Ja mitä tulee tuohin journaliin, niin luulenpa että sopis mulle myös hyvin tuollainen, missä on kaikki samassa paketissa. Muistikirjoja löytyy useempi ja täksi vuodeksi ostin pitkästä aikaa ihan kalenterinkin. Saas nähdä, milloin on mikäkin hukassa ;). Tää oli tosi kiva ja hyödyllinen postaus, kiitos myös linkityksestä :).

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitoksia Krista <3! Sinun tekemät napit odotti hetken sitä kuningasideaa mihin ne haluaisin käyttää. Tässä ne on päivittäin näkyvillä ja saan ihailla niitä jatkuvasti :). Kokeile vaan bullet journalia, siihen saa minun mielestä netistä myös ilmaisia tulostettavia sivuja. Minulla olisi haaveissa ensi vuodelle löytää jokin pieni kansio, johon voisin samalla tavalla tehdä tämän. Voisi sitten lisätä myös sivuja helposti väleihin, vaikka kyllä tuo sisällysluettelo auttaa jo paljon. Mutta olisi ihan kiva laittaa eri ohjeita ja kuvia vaikka muovitaskuihin sinne väliin. Mulla itseasiassa olisi yksi pieni kansio, mutta sen sisällölle tarvitsisi sitten uuden kuitenkin :).

   Poista
 11. Ihana ja toimiva kalenteri :)
  Meillä on perus paperinen kalenteri ja myös seinässä liitaulumaalilla tehty viikko kalenteri koko perheelle. Ja tietysti niitä lippulappusia mm.jääkaapin ovessa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Lippulappusilla on kummallinen taipumus lisääntyä aina "itsekseen" :D. Sitten ne myös katoavat ihan omia aikojaan jonnekin. Minulla tulee niin usein kirjoitettua jonnekin lapulle nopeasti muistiin jotain ja sitten ne jää pyörimään ja häviävät. Kiitoksia mARa!

   Poista
 12. Tässä onkin kaikki tarpeellinen kätevästi samassa paketissa! Se on myös hurjan kaunis, persoonallinen ja rakennettu just omiin tarpeisiin sopivaksi. Sashiko kirjonta ja napit tuo ihanasti herkkyyttä kalenterinkansille. Kalenterista tuli kyllä ihan just sun tyylinen<3
  Tällainen bullet journal ois mullekin ihan omiaan. Käytän siis paperista kalenteria ja sitten kannan laukussa vielä erillistä muistikirjaa. Niin ja tietysti tulee rustailtua kaikenlaisia lappuja ja lippuja jotka hukkuu laukun pohjalle. Tämä täytyy laittaa ihan harkintaa, kiitokset tuosta bullet journalin esittelystä ja vinkeistä. En muuten ollut aiemmin kuullut tuosta.
  Niin ja stabilon tussit on muuten parhaita:) Ja erityisen kauniita noin tuunattuna:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitoksia Villa Pipo! Olen kyllä edelleen tykännyt tästä, tulee ihan vaan huvikseenkin selailtua :D. Toivottavasti jaksan koko vuoden käyttää ja tykkään vielä joulukuussa ;). Minäkin olen tykännyt käyttää noita Stabilon tusseja. Ostin joskus 15 vuotta sitten niitä eka kerran ja ne on edelleen käytössä. Nyt hankin sitten kunnon satsin eri väreissä ja annoin noi vanhat pojalle, kun hänkin niitä tykkää käyttää.

   Poista
 13. Minulla on mennyt ihan ohi tämä postaus! Ihana muistikirja ❤️ Niin kaunis, että pelkkä selailu jo varmasti ilahduttaa. Vaikka ihana olisi tuollaiseen kirjaan tehdä myös muistiinpanoja. Minulla oli aina ennen kalenteri, jonka tuunasin oman näköisekseni. Tänä vuonna siirryin kokonaan pois paperikalenterista niin työ- kuin kotielämässäkin. Onhan se kätevää, mutta persoonatonta... Minua viehättää tässä kovasti tuo mustavalkoisuus ja kirjontakuvio on myös todella kaunis. Aurinkoisia helmikuun päiviä sinulle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sähköisissä kalentereissa on omat hyvät puolensa, ne ainakin varmemmin kulkevat mukana :). Käytän itsekin edelleen lisänä puhelimen kalenteria, aina ei voi kuljettaa isoa muistikirjaa mukana. Aurinkoisia helmikuun päiviä sinullekin ja kiitoksia kommentista Pizzicato!

   Poista
 14. Kaunis kalenteri! Ja tuo mietelause alussa on aivan mahtava <3 Kaunis kirjonta, minä en näe siinä kyllä mitään moitittavaa :) Löysin itse vihdoinkin sopivan kalenterin Ajaston uutuuden, missä yhdellä aukeamalla on vasemmalla viikon päivät ja oikealla tyhjä sivu, mihin laitan aina ylös viikon to do hommat. Lisäksi on kyllä, jos jonkin näköistä vihkoa, kansiota ja lippu lappua :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitoksia Unelmallinen! Tuo mietelause on jostakin postikortista alkujaan ja sopi minulle hyvin kannustamaan :). Tuo sinun kalenterisi rakenne kuulostaa myös hyvälle! Onhan niitä valmiita kalentereita aika paljon markkinoilla ja ilmeisesti myös näitä bullet journalejakin löytyy. En ole niin tarkkaan tutustunut, kun iski piheys ja tämän muistikirjan sain parilla eurolla :D. Työlle jos laskee hintaa, niin varmasti se valmis kalenteri olisi sittenkin tullut halvemmaksi ;). Vaikka eihän käsitöissä aina voi niin tehdä, tekemisen ilo on kuitenkin se tärkein.

   Poista

Pieni kommentti sinulta, iso ilo minulle :).