tiistai 15. huhtikuuta 2014

Virkatun (pääsiäis)munan ohje


Näitä munia ehtii vielä pääsiäiseksi virkkaamaan. Ohjeita on netissä monet, ja varmasti hyvin samantapaisia ohjeita löytyy muiltakin. Aikaa ei kauaa yhteen munaan mene ja langaksi sopii mikä vain jämälankakerä, mikä kaapista löytyy. Tähän ohjeen munaan käytin Novitan Pop lankaa ja virkkuukoukkua numero 5, lankaa meni huimat 7g! Tämän munan koko on n. 6cm (korkeus) x 4,5cm (halkaisija). Tekstin loppupuolelta löydät lyhennetyn ohjeen.


Aloituksessa tykkään itse käyttää ns. taikalenkkiä, jonka opettelu vaati itselläni tovin. Tällä tavoin teen kaikkien pyöreiden virkkausten aloituksen, alku on omaan makuuni siistimpi ja huomaamattomampi. Hyvä apu opetteluun on tämä (klik) video.

Lanka kierretään lenkille, otetaan lenkin alta koukulle, tehdään ketjusilmukka. 
Lenkkiin virkataan 6 kiinteää silmukkaa (silmukat voi tarkistaa täältä (klik)). Lanka kiristetään vetämällä (käsimallina poikani).


Jos lenkkialoitus tuntuu hankalalle, voit virkata ensin 2 ketjusilmukkaa ja virkata 6 kiinteää silmukkaa koukusta laskien toiseen (2.) ketjusilmukkaan. Jatka virkkausta suoraan siirtymällä ensimmäisenä virkattuun kiinteään silmukkaan. Koko muna virkataan siis spiraalina, eli kerros aloitetaan edellisen kerroksen ensimmäiseen silmukkaan suoraan. Jos kerrosten vaihtumisen seuraaminen on hankalaa, voi käyttää jotain merkkiä kerroksen ensimmäisessä silmukassa. Tässä käytin klemmaria, helppo ja nopea siirtää. Myös langanpätkä, hakaneula tai ihan tarkoitukseen tehdyt kerrosmerkit toimivat.


1. kerros: *1 kiinteä silmukka, 1 lisäys* tee *-* väli kolme kertaa, kerroksessa pitäisi nyt olla 9 silmukkaa (lisäys tehdään virkkaamalla kaksi silmukkaa samaan silmukkaan.)
2.kerros: *2 kiinteää silmukkaa, 1 lisäys* tee *-* väli kolme kertaa = 12 silmukkaa
3. kerros: *2 kiinteää silmukkaa, 1 lisäys* tee *-* väli neljä kertaa = 16 silmukkaa
4.kerros: 1 kiinteä silmukka jokaiseen silmukkaan = 16 silmukkaa
5.kerros: *3 kiinteää silmukkaa, 1 lisäys* tee *-* väli neljä kertaa = 20 silmukkaa
6.kerros: 1 kiinteä silmukka jokaiseen silmukkaan = 20 silmukkaa
7.kerros: 1 kiinteä silmukka jokaiseen silmukkaan = 20 silmukkaa
8.kerros: 1 kiinteä silmukka jokaiseen silmukkaan = 20 silmukkaa

Itse päättelen viimeistään tässä välissä aloituslangan tekemällä solmun. Varsinkin pienien munien kääntäminen ja langan päättely ovat hankalia kavennusten jälkeen. Langan voi jättää munan sisälle, koristeena päättelyä ei sen kummemmin tarvitse tehdä. Leikkeihin tehdystä munasta päättelen langat kunnolla, ettei työ lähde purkautumaan.9.kerros: *3 kiinteää silmukkaa, 1 kavennus* tee *-* väli neljä kertaa = 16 silmukkaa (kavennus tehdään virkkaamalla kaksi silmukkaa yhteen; ota lanka silmukasta koukulle, ota lanka uudestaan toisesta silmukasta koukulle, ota lanka kolmannen kerran koukulle ja vedä kaikkien kolmen lenkin läpi, kuva yllä)
10.kerros: 1 kiinteä silmukka jokaiseen silmukkaan = 16 silmukkaa
11. kerros: *2 kiinteää silmukkaa, 1 kavennus* tee *-* väli neljä kertaa = 12 silmukkaa
Viimeiseksi virkkaan vielä piilosilmukan ja vedän samalla katkaistun langan silmukan läpi. Lankaan kannattaa jättää sen verran pituutta, että sillä saa ommeltua munan täyttöaukon umpeen.

Täytä muna vanulla (itse käytän huonoiksi menneiden tyynyjen täytteitä). Ompele täyttöaukko umpeen pujottamalla lanka silmukoiden ulkoreunaan ja kiristämällä. Päättele lanka. Tadaa!

Tässä vielä lyhennetty ohje:
Aloitus: taikalenkki tai 2 kjs.
 6 ks lenkkiin tai 6 ks 2.kjs koukusta laskien
1.krs: *1ks, 1 lisäys* x3 = 9s
2.krs: *2ks, 1 lisäys* x3 = 12s
3.krs: *2ks, 1 lisäys* x4 = 16s
4.krs: 1ks joka s:aan = 16s
5.krs: *3ks, 1 lisäys* x 4 = 20s
6. – 8.krs: 1ks joka s:aan = 20s
aloituslangan päättely
9.krs: *3ks, 1 kavennus* x4 = 16s
10.krs: 1ks joka s:aan = 16s
11.krs: *2ks, 1 kavennus* x4 = 12s

Täytä muna, ompele täyttöaukko umpeen. Päättele.

Olen virkannut samalla ohjeella ohuista puuvillalangoista, tavallisista villalangoista (esim.7veljestä) sekä trikookuteista. Yksinkertaisilla ja kaksinkertaisilla langoilla. 

 Pojan kanssa teimme ylimmän kuvan tyhjien tuikkukuppien koristeet. Liimalla helmiä tuikkukuppiin, muna ja höyheniä lisäksi. Rairuohokuppi myös tuikkujen kuorista, koristeena Tiimarista joskus ostettu kukko. Lankana näissä 7 veljestä, ruukussa olevassa munassa Novitan Pop.

Vasemman kuvan vihreä muna trikookuteesta, valkoinen Novita Kelo ja turkoosit joku puuvillalanka kaksinkertaisena. Oikean puoleisen kuvan suurin muna Novita pop ja ohut puuvillalanka yhdessä, punainen muna vasemmalla Novita 7 veljestä, vaaleanpunainen joku villalanka ja punainen/vaaleanpunainen muna oikealla kahta puuvillalankaa.

Pupujen ohjeen löydät täältä (klik). Aiemmin tekemäni virkatut pääsiäismunat löydät täältä (klik)


Kerrothan, jos huomaat ohjeessa virheitä. Jos jokin on epäselvää, kysy ihmeessä! Autan mielelläni, jos vaan osaan.

Hauskoja virkkaushetkiä!

8 kommenttia:

 1. Kiitos ohjeesta! Hyvin selkeältä vaikuttaa. Tulee kyllä kivasti erinäköisiä erilaisista langoista tehtynä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Eri langoilla saa mukavasti ilmettä aikaiseksi. Kiitoksia Kanneli!

   Poista
 2. Täälläkin kiitetään ohjeesta, ehkäpä ensi pääsiäiseksi voisi kokeilla....Munia enemmän taisin kyllä nyt innostua noista teidän koristelemista tuikkukipoista, aivan mahtava idea, joka täytyy laittaa muistiin! Tiedän heti pari innokasta askartelijaa, jotka mielellään koristelisivat tuikkukippoja ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Krista! Materiaalia kuppeihin ehtiikin hyvin aina talven aikana kertyä. Meillä onneksi poika on kanssa innokas askartelija, niin saamme yhdessä puuhata molempia kiinnostavia juttuja.

   Poista
 3. Voi, mun pitit tehdä näitä pääsiäiseksi, mutta arvaas vaan muistinko :/
  Ihanan näköisiä ne kyllä on ♥

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ensi pääsiäiseksi sitten listalle :). Minunkin piti virkata näitä virpomaoksiin, mutten ehtinyt. Kiitoksia Mia!

   Poista
 4. Upeat munat. Pitäisi varmaan tehdä muutamat kun lankajämiä on ja paljon :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Nelli L! Nämä on just jämälankojen tuhoamiseen täydellisiä virkkauksia.

   Poista

Pieni kommentti sinulta, iso ilo minulle :).