Tunnustan! Vaikea oli valita tähän kirjaa. Rakastan (käsityö)kirjoja, niiden selailua ja niistä inspiroitumista. Harva kirja kuitenkaan päätyy omaan hyllyyn, sillä pidän vaihtelusta käsitöissäkin. Omat kirjat ovat lähinnä perusteoksia, joista saa tarpeellisia ohjeita tekniikoista ja niistä pääsee sitten helpommin soveltamaan erilaisia töitä. Muutamia kirjoja olen saanut lahjoina, kuten kaikki Tone Finnangerin Tilda-kirjat. Kaavallisia vaatteiden ompelukirjoja hyllystäni ei löydy yhtään. Lainaan niitä mielelläni kirjastosta ja jotkut niistä päätyvät useamman kerran lainattavaksi.
Haasteeseen valitsemani kirja kuuluu itseasiassa kirjasarjaan, jonka hankin sen ilmestyttyä. Tämän Kädentaidot -kirjasarjan avulla olen opetellut muutama vuosi sitten mm. virkkaamaan. Voitte lukea kirjasarjasta enemmän täältä (klik). Kirjasarjaa ei ole siis myytävillä, mutta pikaisella googlauksella paljastui, että sitä liikkuu paljon kirpputoreilla sekä monista kirjastoista se löytyy myös. Perinteiset käsityöt ovat kirjasarjassa hyvin edustettuina, ja niiden tekniikat sekä perusteet neuvottu mielestäni selvästi ja hyvin. Kirjasarjasta löytyy paljon erilaisia kankaan ja vaatteiden kuviointitapoja värjäyksestä erilaisiin pomituksiin/laskoksiin ja kirjontoihin. Tämän vuoden ensimmäisenä itseni haastamisena olikin oppia/palauttaa mieleen perinteisiä käsitöitä. Halusin kuitenkin tuoda niitä nykypäivään ja siitä ajatus tästä työstä lähtikin.
Olen kirjonut kovin vähän, lähinnä opiskeluvuosina 2000-luvun alussa muutamia koetöitä sekä kovin pieniä yksityiskohtia mm. Tilda-enkeleihin. Valitsin kirjasta kokeiltavaksi varsin erikoisen nimisen kirjontaornamentin, pyllypäiden aitoja. Suurensin kuvion ruutupaperin avulla ja jäljensin jäljennyspaperilla puseroon.
Paitaan valitsin Eurokankaasta palalaarista pukuvillaa. Halusin kokeilla tällaista helppoa mallia, johon en piirtänyt etukäteen kaavoja. Olat ovat taitteelta, ja käytin vanhaa t-paitaa apuna piirtäessäni suoraan kankaalle sivusaumojen ja pääntien muodon. Aika hauska tästä tuli, vaikka toimisi varmasti paremmin joustavasta kankaasta, jolloin istuvuuden saisi suoraan paremmaksi.
Paidan toinen hiha on kangas kaksinkertaisena, sivusauma on ommeltu vain kainaloon saakka ja reunat käännetty.
Kuvio jatkuu myös takakappaleella samanlaisena kuin etukappaleella.
Haasteena oli saada kirjonnan nurjapuoli näyttämään samalta kuin oikea. Taitavat kirjojat kun osaavat päätellä langatkin huomaamattomasti. Aika hyvin kuitenkin onnistuin! Valitsemani kirjontalanka DMC:n mouline metallihohtoinen (E317) oli haastava työstettävä. Säikeet lähtivät helposti purkautumaan ja solmuuntuivat todella helposti. Lankaa täytyi siis ottaa kovin lyhyitä pätkiä, jotta se säilyi hyvänä. Pääteltävää siis oli paljon! Kuvassa osa langoista on jo päätelty.
Itseasiassa olen tyytyväinen lopputulokseen. Kirjonnan valmistuminen oli hidasta ja muutama hieman erikokoinen ruutukin tuli, mutta pääsin tavoitteeseeni: harjoitella pistojen järjestyksiä, jotta nurja puoli näyttää siistiltä sekä tuoda perinnemalleja uudemmassa muodossa esille. Nyt onkin hyvä jatkaa seuraavaan itseni haastamisen parissa :).
Mukavaa loppuviikkoa!