sunnuntai 2. maaliskuuta 2014

Näin teen sen – aikuisten farkuista farkut lapselle


Konsteja on monia, itse olen toteuttanut housuja lapselle seuraavalla tavalla. Nämä farkut ovat helppo ja nopea tehdä. Olen käyttänyt tätä tekniikkaa farkkuihin täällä (<- klik, farkut tekstin lopussa) ja samettihousuihin täällä (<-klik).Tarvitset:
- aikuisten farkut (miesten koot yleensä ovat parhaat, haarasauma jää helposti vajaaksi naisten farkuissa. Tässä tuumakoko 32'' 32'' riitti 122cm kokoisiin lasten farkkuihin)
-farkkuneulan koneeseen
- ompelulankaa, tikkauslankaa (jos haluat tehdä tikkauksia)
- kuminauhaa vyötäröön (itselläni 25mm leveää, pituusmitan saa lapsen vyötäröön mallaamalla) ja halutessa lahkeisiin (siihen riittää kapeampi kuminauha, esimerkiksi 10mm)
-lapsen housujen kaava (tässä voi käyttää periaatteessa mitä vain kaavaa, kunhan kaavassa on riittävästi väljyyttä. Itse käytin collegehousujen kaavaa. Leikkaamista helpottaa, jos kaavoissa on saumanvarat valmiina, muista varata vyötärölle kuminauhakujaa varten käännevara)Leikkaa (tai jos intoa riittää, pura ratkojalla) sisäsauma farkuista auki.
Avaa lahkeet.
Aseta etu- ja takakappaleen kaavat sivusaumasta vierekkäin lahkeen päälle. Vyötärölle jäävät ylimääräiset sentit eivät haittaa, kuminauha kuroo ne ja housut on helpompi pienen pukea. Leikkaa housut. Tee samoin toiselle lahkeelle.


Leikkaa farkkujen takataskut irti. Jos haluat tehdä housut viimeisen päälle siististi, pura taskut. Tällä minun konstilla taskujen reunoihin jäävät ylimääräiset farkkukaistaleet purkautuvat ajan saatossa, saaden farkut hauskan näköisiksi roikkuvilla langanpätkillään. Leikkaa taskun takakappale irti kuvan osoittamalla tavalla.
Aseta taskut farkkujen sivusaumoihin ja neulaa kiinni.
Tikkaa taskut, muista jättää taskunsuu avoimeksi.Taita lahkeet oikeat puolet vastakkain, neulaa sisäsauma.
Ompele ja huolittele sisäsauma. Huolitteluna käy myös ompelukoneen siksak, jos ei omista saumuria.

Käännä toinen lahje oikein päin. Pujota se nurinpäin olevan lahkeen sisälle. Aseta siis suomeksi sanottuna oikeat puolet vastakkain ja neulaa haarasauma.
Ompele ja huolittele haarasauma.Vedä lahje toisen sisältä. Huolittele vyötärö, ellet halua tehdä kaksinkertaista käännettä.
Käännä kuminauhakuja, tee käänne n. 0.5 – 1 cm kuminauhaa leveämmäksi.
Jos lahkeen suut ovat kääntämättä, käännä nekin. Tässä esimerkissä lahkeen käänne sattui sopivasti alkuperäiseen käänteeseen, joten en tehnyt tähän kuminauhakujaa. 
Ompele kuminauhakuja, muista jättää kuminauhan mentävä aukko.Pujota kuminauha kujaan hakaneulaa apuna käyttäen. Aseta kuminauhan päät päällekkäin ja ompele yhteen. Työnnä kuminauha kokonaan kujaan. Ompele aukko umpeen.
Valmis.


 Ensimmäinen ohjeeni! Mielelläni kuulen, saako siitä mitään selkoa. Mieluusti otan vastaan palautetta, ja vinkatkaa jos jotain ohjeesta puuttuu. Ja enemmän kuin mielellään kuulen, jos olet käyttänyt ohjetta!
4 kommenttia:

 1. Ohje on erittäin selkeä ja mielestäni tosi kattava! Mielenkiintoista nähdä erilaisia vinkkejä miten hyödyntää käytettyjä vaatteita. Enpä ole koskaan kokeillut vastaavaa. Pitääkin nyt silmäillä ehjiä, isoja, roskiinmeneviä pöksyjä :) Olen just miettinyt, mitä tehdä lasten omille farkuille, kun liian monissa housuissa on polvet hajalla. Laiskottanut alkaa korjaamaan. Jos sinulla on hyvä ja helppo vinkki tähän, niin vinkkaa :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitoksia Kanneli! Lasten farkuista en olekaan paljoa tehnyt. Yleensä polvista kuluneet housut olen tehnyt shortseiksi katkaisemalla lahkeet. Yllättävän vähän kyllä jaksaa enää paikata housuja :). Farkuistahan tulisi aika hauskoja polvihousuja (tai hameita, jos jaksaa avata sauman ja ommella kaitaleen avattuun saumaan), kun lahkeen lopusta tekisi henkselit. Kaveriksi vaan kivat leggarit viileämmille säille.

   Poista
 2. Onpas näppärä juttu tämä vanhoista housuista uusiksi housuiksi! Aivan ihanat myös nuo edellisen postuksen tossut. Jäänkin seurailemaan, mitä muuta kaikkea mielenkiintoista esittelet täällä blogissasi :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitoksia Krista! Mukavaa, kun liityit joukkoon, tervetuloa! Itselleni on tekeillä paria paita, pojalle paita ja housut. Koukut ovat pienellä lepotauolla, puikot ovat kilisseet. Niitä varmaan seuraavaksi luvaksi ;).

   Poista

Pieni kommentti sinulta, iso ilo minulle :).